Belföld

TÖOSZ-elnök: miért bünteti a kormány a polgármesterek többségét?

schmidt jenő (schmidt jenő)
schmidt jenő (schmidt jenő)

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint a központi hatalom “leértékelte a településvezetőket” a polgármesterek bérének másfél évvel ezelőtti csökkentésével.

Schmidt Jenő csütörtökön Veszprémben, a szervezet éves küldöttgyűlésén azt mondta, ma már az emberek széles köre sem érti, hogy miért bünteti a kormányzat a polgármesterek mintegy nyolcvan százalékát, akiknek a fizetése 2014 októberében csökkent.

Elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet, és úgy fogalmazott: elkerülhetetlen, hogy hosszabb távra szólóan szülessen meg új szabályozás, amely megfelel

az első számú településvezető tisztség súlyának, elvégzett teljesítményének és viselt felelősségének.

Hozzátette, az önkormányzati tisztviselők és közalkalmazottak esetében a települések többségében nyolc éve nem volt érdemi bérfejlesztés, és nem látni, hogy belátható időn belül lenne kormányzati szándék a változtatásra. Ezért a TÖOSZ elnöke szerint “a munkavállalói érdekképviseletek sztrájkelőkészülete érthető és elkerülhetetlen”.

Meg kell teremteni a politikai feltételeket

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az önkormányzati rendszerben végbement változásokról szóló előadásában kitért arra, egyetért azzal, hogy a polgármesteri béreket rendezni kell, és reményeit fejezte ki, hogy ezek politikai feltételeit sikerül megteremteni. Hozzátette, a köztisztviselők esetében még nem zárult le a 2017-es bérekről szóló egyeztetési folyamat. Az államtitkár arról is szólt, az el nem adósodott önkormányzatok támogatásában a kormány a 2017-es ütemet előrehozta, így 2016-ban mindenki pályázhat arra a pénzre, amire jogosult.

A TÖOSZ közgyűlése egyben a Norvég Alapból 1,4 millió eurós költségvetéssel megvalósuló Manorka (Magyar Norvég Kapcsolatok) projekt zárórendezvénye is volt. A pályázat fő céljai közt magyar-norvég tapasztalatcsere, az önkormányzati közszolgáltatások színvonalának fejlesztése, az önkormányzati és járási hivatalok együttműködésének segítése, valamint a nők szerepvállalásának erősítése is szerepelt.

A rendezvény csütörtök délután a TÖOSZ történelmi városok és települések hálózatának nemzetközi konferenciájával folytatódik, amelyen L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, valamint a szlovéniai Celje, a szlovákiai Nyitra és a házigazda Veszprém képviselői beszélnek az örökségvédelemben megvalósult jó gyakorlatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik