Belföld
Az Országgyűlés plenáris ülése

Orbán fellélegezhet, most vasárnap ugyanúgy szavaznánk, mint két éve

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 21. 13:42

A 2014-es parlamenti választással közel azonos eredmény születne egy most vasárnapi voksoláson, mondta a Nézőpont Intézet ügyvezetője a Közvélemény-kutatók portál összesítésére hivatkozva a portál által szervezett csütörtöki budapesti konferencián.

Fodor Csaba közölte: a kozvelemenykutatok.hu-t, hogy egy helyen elérhetővé tegyék a havi rendszeres méréseket. Hozzátette, az öt nagy hazai közvélemény-kutató intézet (ZRI/Ipsos, Medián, Nézőpont Intézet, Századvég, Tárki) összesített negyedéves adatai alapján a ciklus felénél az mondható, hogy a két évvel ezelőtti listás választáshoz hasonló eredmény születne most vasárnap is.

Az összegzés szerint egy most vasárnapi választáson a legvalószínűbb listás eredményt nézve a Fidesz-KDNP 46, a baloldali pártok együttesen 24 (az MSZP 13, a DK 8, az Együtt 2, a PM 1), a Jobbik 21, míg az LMP 5 százalékot szerezne.

2014 áprilisában a belföldi listás eredmények szerint a Fidesz-KDNP 44, a baloldali pártok együttesen 26, a Jobbik 21, míg az LMP 5 százalékos eredményt ért el.

A konferencián Kmetty Zoltán, a Nézőpont Intézet szakértője előadásában arról beszélt, hogy a kutatási eredmények alapján a listás eredményekben nincsenek nagy eltérések a két évvel ezelőttihez képest, “mintha be lenne fagyva a pártrendszer”, ugyanakkor a pártok teljesítménye, szavazóinak, szimpatizánsainak száma erősen hullámzik a ciklus során.

Példaként említette, hogy a Fidesz támogatottsága 2014 őszén magas – 38 százalékos – volt, amit a győzteshez húzás magyarázott, majd ősszel az internetadó miatt csökkent a párt népszerűsége, 2015 első negyedévében volt a mélyponton, 27 százalékon, az év végére azután 34 százalékra emelkedett, és most 31 százalékos.

A Jobbik ellentétes utat ír le: a 12 százalékos indulásról 2015 első negyedévére 17 százalékra ért fel a tapolcai siker után, de ezt nem tudták megtartani, és ismét csökkent, 11 százalékra. Vagyis nem lett hosszú távon jobbikos szavazó azokból, akiket a párt “fel tudott szívni”.

A baloldali pártok támogatottsága stabil, nincsenek ilyen mértékű kiugrások, a Fidesz rosszabb szerepléséből nem tudtak profitálni. 

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesz a politika iránt jobban érdeklődő, magasabb státuszú, felsőosztályba tartozó, gondok nélkül élők csoportjában tudta növelni szavazóinak számát 2015 első és negyedik negyedéve között.

Kmetty Zoltán elmondta: a pártok közül leginkább a Fideszhez, a Jobbikhoz és a DK-hoz kötődnek szorosan támogatóik, az LMP-nek és a PM-nek azonban nincs meg az a “magszavazói tábora”, amely mindig mellettük lenne, az LMP-nél a protestszavazók nem jelennek meg ciklus közben.

Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research tulajdonosa azt mondta: a Fidesz szavazótáborának 77 százaléka – azaz 1,5 millió ember – tekinthető a szavazótábor magjának, vagyis jelenleg akkora a párt magja, mint az őt követő Jobbik teljes tábora. A párt “gyűrűjébe” a szavazótábor 15 százaléka, a “perifériába” 8 százaléka tartozik.  A “gyűrűben” és “perifériában” lévők nagy valószínűséggel maradnak a pártnál, az “elszívásukra” leginkább a Jobbiknak van esélye.

Mint mondta, a tipikus Fidesz-szavazó 50 év feletti, inkább 60 évesnél idősebb, magasan kvalifikált, egzisztenciája stabil, jellemzően a középosztály-felső középosztály tagja, a fővárosban vagy kisvárosban él.

Az MSZP-nél szintén a szavazótábor háromnegyede, mintegy 700 ezer ember tekinthető a “magnak”. Az elkötelezett MSZP-s szavazó jellemzően 60 év feletti, alacsony iskolázottságú, éppen hogy kijön a pénzéből, néha eladósodik, az alsó osztály tagja, a fővárosban vagy faluban él, de elvágyódik onnan. Mind a “gyűrűnél”, mind a “perifériánál” magas a szándék, hogy maradnak, de a DK, a Jobbik és az LMP tud elszívni közülük.

A Jobbik szavazótáborának mindössze 53 százaléka – 600-700 ezer ember – tekinthető a “magnak”. Ebben a helyzetben a pártnak nem az a feladata, hogy új szavazókat szerezzen, hanem, hogy a már meglévő, gyengébb kötődésűeket megtartsa. A kutató szerint a Jobbikon belüli radikális szavazók kényszermegoldásként vannak a Jobbik táborában, de a – a DK kivételével – szinte minden párt le tud “csipegetni” ebből a táborból.

A tipikus Jobbik-szavazó 30 év alatti, érettségizett, diplomás, beosztással jön ki a jövedelméből, az alsó középosztály-középosztály tagja, kisvárosban vagy községben él, de szeretne feljebb jutni.

A felmérés szerint a DK támogatói nagy eséllyel DK-sok maradnak, az MSZP és az LMP tud “elhúzni” szavazókat. Az LMP esetében inkább a párthoz vándorlás várható, semmint az elvándorlás. A bizonytalanok köréből leginkább az LMP-nek és a Jobbiknak van lehetősége szavazatok begyűjtésére.

Sik Endre, a Tárki vezető kutatója előadásában azt a kérdést vizsgálta, miért fogja a Fidesz hosszú távon is megőrizni az előnyét.

Elmondta, a pártban 2015 második negyedévében kitalált téma – a migránsok, menekültek, bevándorlók ügye – “tökéletesen bejött”, a Fidesz vissza tudta nyerni népszerűségét. Hozzátette: ez a tematika különösen akkor működik jól, amikor – mint most – nincsenek menekültek.

Megjegyezte: ha esetleg népszerűség-csökkenés következne be, a pártnál “csak be kell nyomni a (…) pánikgombot”, és az “automatikusan, különösebb erőráfordítás nélkül hozza a szükséges szavazatokat”.

Követezésképpen “egy pártra fogunk szavazni a következő választáson is” – mondta.

Az előadások után rendezett kerekasztal-beszélgetésen szó volt arról, hogy a kutatók azt is vizsgálniuk kell, a bizonytalanok melyik párthoz vannak közel, ennek figyelembevétele nélkül hibás előrejelzések születnek.

A konferencián előadást tartott volna Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója is, de ő betegség miatt lemondta a részvételt.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.