Belföld

Nem tartja ördögtől valónak a VIP-ellátást a Kórházszövetség elnöke

Svébis Mihály szerint minden eszközt meg kell ragadni a bevételek növelésére.

Nem tartja ördögtől valónak a Kórházszövetség elnöke, hogy VIP-részlegeket alakítsanak ki a kórházakban, ahol jobb ellátásban részesülnek azok, akik meg tudják ezt fizetni – derül ki a Figyelőben megjelent interjúból. Svébis Mihály szerint tudomásul kell venni, hogy az egészségügy alulfinanszírozott, súlyos pénzhiánnyal küzdő ágazat, ezért megengedhetőnek tart mindent a bevételek növelésére.

Az elnök azt mondta: saját intézményében, a Bács-Kiskun Megyei Kórházban nem emelkedett jelentős mértékben a kórházi fertőzések száma. Azt mondta: a világon évente 16 millióan halnak meg kórházi fertőzés miatt, a fejlett országokban ez a második leggyakoribb halálok.

Svébis szerint sok, az egészségügyet feszítő problémára megoldást ad az az intézkedéscsomag, amelyet Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár tűzött ki: a kancellária-rendszer bevezetése, a budapesti új kórház előkészítése, a budapesti sebészeti ügyeleti ellátás rendezése, az aktív és krónikus ellátás szétválasztása, valamint az alapellátás megerősítése. Úgy vélte az egészségügyi ellátórendszer átalakítása csak több cikluson keresztül mehet végbe.

Azt mondta: nem a kórházszövetség fogja eldönteni, legyenek-e VIP-részlegek a kórházakban, de a magánvéleménye szerint ennek nincs akadálya. Ugyanakkor térben és időben teljesen el kell különíteni az emelt szintű ellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik