Belföld

Nem omlott össze Zugló a garantált minimumjövedelemtől

Ez annak is köszönhető, hogy jóval kevesebben igényelték a támogatásokat, mint a bevezetéskor tervezték.

Egy év telt el azóta, hogy a zuglói önkormányzat bevezette a garantált minimumjövedelmet. Szerdán a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület rendezvényén értékelték a tapasztalatokat, az eseményről az Index számolt be.

Az intézkedést azután hozták, hogy az állam részben kivonult a szociális ellátásból, az önkormányzatokra bízta, hogy fizessenek szociális segélyt, ha akarnak és tudnak. Ekkor a zuglói önkormányzat úgy határozott, hogy akinek nincs legalább 26 ezer forint jövedelme, annak kipótolják ennyire a pénzét. Ehhez veszik egy háztartás jövedelmét, amit leosztanak a tagokra úgy, hogy a családfőt egyszeres, a második felnőttet és első gyermeket 0,7, a többi gyermeket és felnőttet 0,5-es szorzóval veszik figyelembe.

Váradi Balázs, a Budapest Intézet közgazdásza azt mondta: egy évvel a bevezetése után csak „unalmas hírek” vannak a programról – úgy működik a rendszer, ahogy tervezték, nem lett politikai csaták áldozata és a költségvetés sem omlott össze miatta. A 124 ezer lakosú kerületben 629 ember kap minimumjövedelmet, erre az elmúlt három hónapban 28 millió forintot költöttek.

Karácsony Gergely polgármester azt mondta: attól félt, hogy elszállnak a költségek és szétzilálja a program az önkormányzat büdzséjét, de ez végül nem történt meg, sőt, emelni is tudták a minimumjövedelmet 28 500 forintra. Ez persze részben annak is köszönhető, hogy jóval kevesebben igényelték a támogatásokat, mint a bevezetéskor tervezték.

A becslések szerint még további ezer ember lenne jogosult a minimumjövedelmekre, de Misetics Bálint szociálpolitikus szerint az a legnagyobb baj, hogy bonyolult kiszámolni, jogosult-e a támogatásra valaki, és sokaknak nincs jó tapasztalata az önkormányzati ügyintézéssel. Karácsony szerint viszont már kezdik jobban elérni a rászoruló családokat, és felgyorsultak a jelentkezések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik