Belföld

Megalázó és életveszélyes módon bánik az egészségbiztosítás a rákosokkal

Az utolsó pillanatig húzzák az időt, közben a rák csak egyre növekszik. Esetleg tízezer forint késedelmi díjjal letudják a halált okozó csúszást.

A legsúlyosabb stádiumú rákkal küzdők „méltányos segítség helyett megaláztatást, halálos ítélettel felérő cinikus időhúzást kapnak” az Országos Egészségpénztártól – írja az Index. Rámutatnak: a pénzhiányos magyar egészségbiztosítás nem tud, nem is hajlandó finanszírozni számos új, a nemzetközi piacon már bevált, innovatív gyógyszert. Pedig ezek, bár drágák, de képesek lennének elviselhető mindennapokat biztosítani, és eddig soha nem látott módon növelni a betegek várható élettartamát.

Eltolják maguktól a felelősséget

Magyarországon ismerik, és használnák is az orvosok ezeket a szereket, melyekkel összességében több mint fél évtizeddel meg lehetne hosszabbítani a betegek életét, de az OEP évek óta nem bővíti a támogatott gyógyszerek listáját. A készítményekhez kizárólag külön eljárásban, egyedi kérelemmel lehet hozzájutni, ha a hagyományos gyógyszerek már nem eléggé hatásosak.

Még a szakorvosok sem tudják pontosan, hogy mekkora keretből oszt egyedi támogatásokat az OEP, de azt beszélik, a tavalyi 6,5 milliárd forinthoz képest idén felére csökkent az összeg. Ezzel pedig a betegek túlélési esélyei is. Azt sem tudni pontosan, hogy milyen arányban utasítják vissza a rákgyógyszerek támogatására benyújtott kérelmeket. Az OEP a visszautasító határozatokban megpróbálja eltolni magától a felelősséget, mondván, a központi költségvetésben meghatározott keretek között gyakorolhatnak méltányosságot.

Kivárják az utolsó pillanatot

Az Indexnek megszólaló orvosok és hozzátartozók szerint a legfelháborítóbb az eljárás lebonyolítása, a humánum teljes hiánya. A 30 napos elbírálási határidőt az utolsó napig kihasználja az OEP, úgy viselkednek, mintha egy közbeszerzési eljárás beadványait bírálnák el, pedig egy ember életének utolsó lehetősége függ döntésüktől.

Egy megszólaló a 62 éves, áttétes mellrákkal küzdő édesanyja számára adott be támogatási kérelmet. Több mint egy évtizede fedezték fel betegségét, sikeresen megműtötték, tavaly viszont áttéteket fedeztek fel nála, mire költséghatékonyságra hivatkozva megvonták tőle az addigi ellátást. Az orvos azt tanácsolta, kérjenek méltányosságot egy engedélyezett, de nem támogatott új gyógyszerre. Az OEP épületében azt sem találta, hova kell leadni a papírokat, össze-vissza küldözgették.

Újrakezdik a harminc napot

Az OEP sok és bonyolult nyomtatvány leadását kéri, ha valami kimarad, 30 nap után kérik a hiánypótlást, és újrakezdődik a hivatalos elbírálási időszak. Tologatják a papírokat, megy az időhúzás, közben a rák növekszik – mondta egy orvos, aki hozzátette: minél később kezdődik a kezelés, annál kisebb az eredményesség esélye.

Az egyik orvos állítása szerint az utóbbi időszakban annyira bevett gyakorlat a késés, hogy az OEP tízezer forintos késedelmi díjat is fizet, ha túllépi a határidőt, ugyanakkor elképesztő a gondolat, hogy ennyivel elintézettnek gondolják a halált okozó csúszásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik