Sneider Tamás (Sneider Tamás)
Belföld

A Jobbik számít az Orbánék terve ellen tiltakozó nyugdíjasokra

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 21. 13:05

Rugalmas rendszert vezetne be a párt, amely eddig főleg a fiatalok között volt népszerű.

A Jobbik visszaállítaná a korkedvezményes nyugdíjat, “a lelkileg nehéz szakmákban” úgynevezett rekreációs időszakot, az állami rendszeren belüli pedig önkéntes nyugdíjpénztári számlát vezetne be. Sneider Tamás alelnök bírálta mind az MSZP-, mind a Fidesz-kormány nyugdíjpolitikáját.

A Jobbik kormányra kerülése esetén lehetővé tenné, hogy a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év munkaviszony után. A legnehezebb szakmákban 35 év után lenne lehetőség korkedvezményes nyugdíjra úgy, hogy a munkaadó a kezdetektől folyamatosan 13 százalékkal több járulékot fizetne, így a lépés az államnak nem kerülne pénzbe.

Szeretnék, ha az emberek minél tovább dolgozhassanak, amit magasabb bérekkel, fenntartható egészségi állapottal érnének el. Utóbbiról Sneider Tamás azt mondta, a lelkileg megterhelő szakmákban – például a szociális szférában – akár több hónapos úgynevezett rekreációs időszakot vezetnének be a kiégés,  egyéb problémák elkerülésére.

A Jobbik alelnöke az állami nyugdíjpénztári rendszeren belüli egyéni számlavezetés mellett érvelt, amit alternatívaként képzel el a magán rendszerek mellett. Számításai szerint változatlan jogszabályi környezettel és befizetett összegekkel számolva, 5 százalékos bruttó reálbér-növekedés és 2 százalékos infláció mellett a nyugdíjak mértéke kevésbé fog nőni a Férfiak 40 program nélkül, mint annak bevezetésével. Hozzátette ugyanakkor, hogy differenciált nyugdíjemelésre lesz szükség 2023-2024 körül.

A nyugdíjasok nagyon felháborodtak azon, hogy a kormány jövőre egy százaléknál is kevesebb (0,9 százalékosí) nyugdíjemelést tervez. A 130 ezer embert tömörítő szövetségük elnöke emlékeztetett rá, hogy a nyugdíjasok és a leendő nyugdíjasok is abban érdekeltek, hogy a mainál sokkal igazságosabb, méltányosabb, tervezhetőbb, átláthatóbb, és fenntartható nyugdíjrendszer épüljön ki Magyarországon. 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.