rabszolgaság (rabszolgaság)
Belföld

Parlament előtt a magyar rabszolgaság felszámolása

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 20. 16:05

Magyarországon csaknem 40 ezer embert érint a kényszermunka, az adósrabszolgaság, az emberkereskedelem, a prostitúcióra kényszerítés.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely a magyarországi rabszolgamunka felszámolását célzó stratégia kidolgozására kéri a kormányt október 31-ig, mivel „a modernkori rabszolgaság Magyarországon is aggasztó méreteket” öltött.

Az ellenzéki politikus a legfontosabb beavatkozási területek, stratégiai célkitűzések közé sorolta: az elkövetők felderítését, felelősségre vonását.

A jogalkalmazó szerveket alkalmassá kell tenni

az emberkereskedelem, a szexuális kizsákmányolás, a gyermekkereskedelem és -prostitúció, a kényszermunka, a rabszolgamunka és a modernkori rabszolgaság valamennyi formájának áldozatul esettek azonosítására, az elkövetők felderítésére, információgyűjtésre és megosztásra.

Tudatosítani kell bennük a modemkori rabszolgaság elterjedtségét és gyakorlati megjelenési formáit. A rendőrségnek szoros együttműködést kell kialakítani a helyi önkormányzattal, szociális és gyermekvédelmi szakemberekkel, családsegítőkkel, civil szervezetekkel.

Szél Bernadett szerint olyan bűnmegelőzési csoportokra lenne szükség, amelyek a kizsákmányolás által leginkább veszélyeztetett csoportok körében végeznek felderítő munkát.

A rendőrségnek – az áldozatok tanúvallomása nélkül is – büntetőeljárást kellene indítania az elszegényedett közösségek bűnözői (uzsorások, drogkereskedők, futtatók, rabszolgatartók) ellen.

Szükséges a tanú-és áldozatvédelem megerősítése, a gyermekáldozatok esetében pedig speciális rendelkezéseket kell bevezetni, illetve a már bevezetett rendelkezések alkalmazását rendszeresen ellenőrizni. A bírósági eljárások során biztosítani kell, hogy az áldozat és tanú ne találkozzon az elkövetővel. A gyermekáldozatokat csak egy alkalommal lehessen kihallgatni.

Alkalmazni kell a bűncselekményért letartóztatott, kizsákmányolás áldozatává vált gyermekek büntetlenségének elvét, illetve el kell kerülni eljárás alá vonásukat.

Az ellenzéki politikus javaslata indokolásában emlékeztet rá, hogy egy nemzetközi felmérés szerint 2014-ben 35,8 millió ember élt rabszolgaként a világon, és a szám növekedést mutatott a korábbihoz képest.

Ők mind rabszolgák

A rabszolgaság az az állapot, amikor egy személyt fogva tartója vagy fogva tartói tulajdonuknak tekintenek, ellenőrzésük alatt tartanak és hatalmat gyakorolnak felette. A rabszolgaságba kényszerített embereket munkára kötelezik, megfosztják emberi méltóságától és akár fizikailag is bántalmazzák. A modemkori rabszolgaság jelenségének körébe sorolható az emberkereskedelem, a szexuális kizsákmányolás, a kényszermunka, a rabszolgamunka, a gyermekkereskedelem és –prostitúció és az adósrabszolgaság is.

Magyarország akkor Európában Bulgária és Csehország után a harmadik leginkább érintett ország volt, világviszonylatban pedig a 75. a 167 vizsgált állam közül.

Az akkori becslés szerint 36 ezer magyar áldozat van, de a valós szám ennél jóval magasabb lehet.

Magyarország elsősorban kiindulási és tranzitország a szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelemben, és kibocsátó ország a kényszermunka céljából folytatott emberkereskedelemben. Az áldozatok jellemzően a kirekesztett társadalmi csoportokból kerülnek ki, például mélyszegénységben élők, romák, illetve az állami gondozásban – pl . gyermekotthonban vagy nevelőintézetben – élő fiatalok.”

Az elhallgatott csicskáztatás

Gyakori a háztartási rabszolgaság, vagy a ház körüli rabszolgamunka (csicskáztatás) is. A magas látencia miatt még becslések sincsenek arról, hányan használják ki a mélyszegénységben élők kiszolgáltatott helyzetét. Őket munkára fogják, embertelen körülmények közt tartják, nem fizetnek a munkájukért, a pénzt (nyugdíjat, segélyt) elveszik tőlük. Az áldozatok sokszor fizikai bántalmazást is elszenvednek,  nem ritka a szexuális erőszak sem.

A veszélyeztetettek közé tartoznak az idős, egyedülálló emberek, hajléktalanok, a szociális, egészségügyi vagy mentális okokból kiszolgáltatottak. A jogszabályok hatása korlátozott az ilyen bűncselekmények megelőzésére, üldözésére, az áldozatok védelmére.

Az áldozatok nem mernek feljelentést tenni, a hatóságok feljelentés hiányában nem indítanak eljárást, áldozatsegítő szolgáltatások pedig vagy nincsenek, vagy annyira alulfinanszírozottak, hogy képtelenek segíteni a bajba jutott embereknek. A hatóságok és segítő szakmák szemlélete gyakran áldozathibáztató, nem kapnak rendszeres képzéseket, nincs köztük megfelelő együttműködés, és nincs a szükséges kapacitásokkal rendelkező, országos lefedettségű áldozatvédelmi ellátórendszer sem.

Szél Bernadett emlékeztet rá, hogy a szakértők szerint súlyos hiányosságok vannak a gyermekkereskedelem elleni fellépés terén.

Nem létezik speciális áldozatsegítői rendszer gyermekek számára.

A gyermekvédelmi rendszer teljes egészében felkészületlen az emberkereskedelem áldozatainak támogatására. Az ellátórendszer hiányosságainak egyik legfőbb oka a pénzhiány. Az LMP összehangolt intézkedéseket sürget azért, hogy a modernkori rabszolgaság Magyarországon is aggasztó méreteket öltő jelenségével szemben az állami szervek hatékonyan és összehangoltan lépjenek fel.  

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.