szazadveg(960x640).jpg (Array)
Belföld

„Baloldali” blogokról is értekezett a Századvég

24.hu
24.hu

2016. 04. 20. 09:21

A kormánymegrendelésre készült tanulmány szerint a jobboldali sajtó színvonala a „balliberális túlsúly” fő oka.

„Magyarországon a blogos piac hozzávetőlegesen 80 százalékát egy cég, az Index.hu liberális és módfelett belterjes szerkesztősége határozza meg” – ilyen megállapításokat tartalmaz a Századvég egyik elemzése, melyet az Orbán-kormány számára készített. A VS.hu újságírója, Joó Hajnalka többévnyi pereskedés után jutott hozzá a Századvégtől közpénz-milliárdokért rendelt, több tízezer oldalnyi tanulmányhoz.

A szerdán nyilvánosságra hozott elemzések szerint a Századvég problémának tartotta „a hazai blogpiac balliberális túlsúlyát” (vélhetően itt minden, a kormánnyal szemben kritikus megnyilvánulást egy kalap alá vettek, balliberálisnak bélyegezve), ugyanakkor a jobboldali sajtót tartották a helyzet elsőszámú felelősének. Korszerűtlen, elmaradott, technológiában és színvonalban is a „baloldal” mögött kullog – így jellemezték az elemzők a jobbos sajtót.

Megállapították, hogy a blogok szabadsága érzékeny politikai kérdés, a sajtószabadság ügyével egyenértékű. Ugyanakkor szerintük míg a nyugat-európai véleményformáló politikai blogok inkább ügy- és értékközpontúak, a hazaiak jelentősebb része pártpolitikai szemléletű, a Századvég szerint személyeskedő, sok esetben lejárató hangot üt meg.

Az elemzésben arra is kitérnek, hogy a „baloldali” szerkesztőségek nagyobb mozgásteret tudtak kiharcolni maguknak, míg a közvetlenebb tulajdonosi kontroll alatt működő, szervezeti kultúrájukat tekintve zártabb jobboldali médiavállalkozásoknál nehezebben indult meg a szubjektív műfajok fejlődése.

A megállapítások között szerepel, hogy a közéleti-politikai blogok írói és közönségük jellemzően a magasan kvalifikált, fiatal fővárosi férfiak közül kerülnek ki, ez a réteg azonban nem tartozik a Fidesz-KDNP szavazói bázisához. „Sajnos a jobboldali újságírás szakmai színvonala nagyságrendekkel elmarad a töretlen fejlődési pályán lévő baloldalitól, ami a jobboldali blogok színvonalára is kihatott” – írják.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.