Belföld

A kormány offenzívája aranyat ért a norvégos civileknek

ökotárs (Array)
ökotárs (Array)
Rengetegen megismerték a Norvég Civil Alap pénzeit elosztó szervezeteket és csomó új felajánlójuk lett a kormány attakja miatt.

Másfél éven át zaklatta a kormány minden fronton és formában a Norvég Civil Támogatási Alapot, ennek apropóján az Index interjút készített a pénzek kiosztását koordináló Ökotárs vezetőjével, Móra Veronikával, illetve az Autonómia Alapítványt irányító Nun Andrással. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy kifejezetten jól jöttek ki a támadássorozatból.

A kormány és a hatóságok rengeteg vizsgálatot indítottak, számos gyanúsítás elhangzott, azonban az év elején lezárult vizsgálatok gyakorlatilag semmi szabálytalanságot nem találtak. És a civilek is jól jártak: csomóan megismerték őket, növekedtek a felajánlások, megszűnés szélén tántorgó szervezetek éledtek újra, szorosabb lett az együttműködés is köztük.

Nem volt idő pályázni

Móra szerint a folyamatos adatszolgáltatással, jogi kötelezettséggel, nyilatkozattal pont a pályázástól ment el az idejük és energiájuk. Ráadásul a vidéki szervezetek nehezebben dolgozták fel az igazságtalan támadásokat.

Móra szerint ők is hibáztak, amikor 2010 után elkezdte a kormány átalakítani a civil szférát, mert nem mutatták meg az embereknek, mit csinálnak nap mint nap, nem építettek ki támogatói hálózatot. Megtanulták emiatt, hogy közel kell vinni magukat az emberekhez, szerethetővé kell válniuk. A norvégos civil szervezetek egymást is felfedezték, kapcsolatba léptek Nun szerint.

Nem gondolta a kormány, hogy ezzel épp azt a mozgalmi jelleget adja vissza a szektornak, ami egy ideje kezdett eltűnni.

Móra hozzátette, a hirtelen jött ismertség miatt csomó projektjük is megjelent a sajtóban, érdekessé vált a munkájuk. Emiatt nőtt az egyszázalékos felajánlások mértéke is, legalább félmilliárd forinttal. A civilek majd akkor lesznek nehéz helyzetben, ha elapadnak az uniós források – tették hozzá.

(A kiemelt képen az Ökotársnál tartott egy razzia látható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik