Belföld

Tordai: Orbánék 0,9%-os nyugdíjemelése szégyen

nyugdijas(2)(430x286).jpg (nyugdíjas, idős nő, )
nyugdijas(2)(430x286).jpg (nyugdíjas, idős nő, )
A PM méltányos nyugdíjemelést sürget, ha már egyszer a "reformok működnek".

A Párbeszéd Magyarországért (PM) javaslata szerint a nyugdíjemelést a nyugdíjas fogyasztói kosár drágulásához kellene igazítani. A legszegényebb időseken az Alapjövedelemmel segítenének.

A PM szerint jogos a nyugdíjasok felháborodása, hiszen csak párszáz forintot jelent a Fidesz-kormány nyugdíjemelési terve. Az idősek többségét nem vigasztalja, hogy alacsony az infláció, mert egyre olcsóbbak lesznek például az okostelefonok.

A nyugdíjasok más termékeket vásárolnak, mint az aktív korban lévők, ezért jellemzően nagyobb drágulással szembesülnek. A Párbeszéd Magyarországért ezért azt tartaná helyesnek, ha a nyugdíjasok a – KSH által szintén kiszámolt – nyugdíjas fogyasztói kosár drágulásának megfelelő nyugdíjemelésben részesülnének minden évben.

A párt szerint a nyugdíjasok életszínvonala legjobb esetben is stagnál, és különösen súlyos helyzetbe kerülnek a kisnyugdíjasok. Az öregségi nyugdíjminimum 2010 óta nem emelkedett; még mindig vannak, akik 28500 forintból tengődnek – tudatta Tordai Bence szóvivő.

 

Varga Mihály hétfőn közölte, hogy jövőre 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a költségvetés készítésekor az a cél, hogy az ellátások megőrizzék reálértéküket, ezért a tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelésre tesz a kormány javaslatot. Varga Mihály szerint az áremelkedések ütemét csökkenteni fogja a baromfihús, a tojás és a tej áfájának csökkentése, és kedvező hatással lehet az árindexre az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 9 százalékpontos mérséklése is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik