Belföld

Módszertani levelekkel küzdenek a kórházi fertőzések ellen

Az epidemológiai központ és a tisztiorvosi hivatal illetékesei szerint mindenhol a világon kihívást jelentenek a kórokozók.

Három módszertani levelet készített a kórházi fertőzések megelőzése és csökkentése érdekében az Országos Epidemológiai Központ. A dokumentumok a kórházban dolgozóknak, a betegeknek és hozzátartozóiknak is szólnak – mondta el a központ szakorvosa egy keddi háttérbeszélgetésen.

Hajdu Ágnes közölte: a multirezisztens kórokozók mindenhol a világon kihívást jelentenek az ellátórendszernek, a fő veszélyt az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentik. Ezek elterjedéséhez alapvetően a túlzott és helytelen antibiotikum-használat vezetett, de a fertőzések megelőzésében nagy szerepe van a helyes kézfertőtlenítésnek is.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője arról beszélt, hogy „a fertőzések jelentési rendszere Magyarországon erős”. A „nemzeti nosocomialis surveillance” rendszerben gyűjtött adatok az eltérő módszertan miatt nem összehasonlíthatók más országok jelentési eredményeivel – tette hozzá Szilágyi Emese. Azt is mondta, hogy az összehasonlítható adatokból kitűnik: a kórházi fertőzések arányait nézve az európai átlag hat százalék, a magyar adat pedig 4,5 százalék.

A leggyakoribb kórházi fertőzések közé tartozik az alsó légúti fertőzés, a tüdőgyulladás, a seb-, a húgyúti és a véráramfertőzés, valamint a bélfertőzések. A kórházi halálesetek 10-15 százaléka következik be fertőzés miatt, azonban a fertőzések 30-50 százaléka a legnagyobb gondosság, a legmagasabb higiénés standard mellett sem előzhető meg.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos azt mondta, a kórházak által jelentett, fertőzésekről szóló adatokat az epidemiológiai központ gyűjti, elemzi, feldolgozza és nyilvánosságra hozza. A különböző egészségügyi intézményeknél keletkezett adatokat azonban csak a kórház hozhatja nyilvánosságra. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik