Belföld

Együtt: Börtön járna Matolcsynak, nem ötmilliós fizetés

"Egyetlen értékelhető képessége, hogy Orbán Viktort a vudu szövegeivel le tudja nyűgözni." Ezt írja Pataki Márton.

Az Együtt elnökségi tagja blogján arról ír, hogy még saját indoklása szerint sem jár ötmilliós fizetés az MNB-elnöknek. Ezért.

Eltüntetett közpénzek, hibás gazdaságpolitika, brókerbotrányok – ezeket tudja felmutatni Matolcsy György.

Ami járna, az elsősorban sok év börtön, azért ahogyan a rábízott közpénz elvesztette a közpénz jellegét, és bizonytalan tulajdonosi körű ingatlanberuházókat gazdagított.

Erre természetesen majd csak akkor kerülhet sor, ha a legfőbb ügyész és a jegybankelnök nem jár össze kedélyes ebédekre, átbeszélendő a feljelentéseket. Pataki szerint ettől nem lehet ugyan eltekinteni, de érdemes megnézni, mennyire megalapozott Matolcsy érvelése. Ő ugyanis azt állítja, hogy 2010 óta a magyar állam vezetői sikeres gazdasági fordulatot hajtottak vége, ezért meg kell őket fizetni. Az ellenzéki politikusnak nem világos, ezért miért keres többet a jegybankelnök a nemzetgazdasági miniszternél, a kormányfőnél, de a sikeres gazdaságtörténelmi tetteket is megkérdőjelezi. Szerinte az eredményeket csak a hasonló országok gazdasági folyamataival összevetve lehet megítélni.

Pataki a hasonló történelmi pályát befutó, az EU perifériáját jelentő visegrádi országokat kiegészítette Szlovéniával és Romániával, és a bruttó hazai termék, a GDP megtisztított, reálváltozását vizsgálta.

Ez a gazdaság növekedése, meghatározza a fenntartható jövedelmi, fogyasztási szinteket. Ha magas, akkor könnyű munkát találni, növekednek a fizetések, mindenki úgy érzi, hogy előre jut az életben. Ha negatív, akkor elbocsátások és megszorítások követik egymást.

Arra jutott, hogy a hat ország közül Magyarországnál csak Szlovénia teljesített rosszabbul.

Ha a 2015-ös számot nézzük, hogy hová jutottunk, akkor pedig holtversenyben a legrosszabb eredmény a miénk.

Vagyis nincs siker, csak lemaradás, hiszen a magyar gazdaságot az EU-támogatáson kívül gyakorlatilag csak az autóipari beruházások hajtják.

A multiellenes politika következtében nem csak a külső, de a belső, a hazai vállalkozók befektetési bizalma is alacsony. Ennek következtében a beruházási ráta az amortizáció alatt van.

A közmunkarendszer sok százezer embert zár csapdába. Őket nem közelítette, hanem távolította a valódi munkaerőpiactól a kormány.

Az egészségügyből és az oktatásból jelentős forrásokat vontak ki, aminek az eredménye a funkcionális államcsőd: ezeket a feladatokat sok esetben már alig látja el a magyar állam. Közép- és hosszú távon ennek a gazdaságban is súlyos következményei lesznek.

Az Együtt elnökségi tagja szerint Matolcsynak a brókerbotrányok miatt le kellett volna mondania, hiszen miután MNB-elnök lett, beolvasztották a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét,

a Quaestor, a Hungária, a Budacash vígan folytatták az üzelmeiket Matolcsy ellenőrzése alatt is. Ha tavaly januárban váratlanul nem értékelik fel a svájci frankot, akkor talán még most is folytatnák.

 

Pataki Márton elvben nem ellenezné, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének kimagasló jövedelme legyen.

Egy kiemelkedő képességű, tapasztalt, bizonyított szakembert piacilag versenyképes módon meg kell fizetni.

Csak éppen Matolcsy György nem ilyen, a „szakértelmére” soha nem volt piaci kereslet.

Egyetlen értékelhető képessége, hogy Orbán Viktort a vudu szövegeivel le tudja nyűgözni. De az láthatóan jól fizet

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik