Székesfehérvár, 2015. január 23.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara IV. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumán Székesfehérváron, a Fejér Megyei Kormányhivatalban 2015. január 23-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belföld

Együtt: Börtön járna Matolcsynak, nem ötmilliós fizetés

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 19. 09:46

"Egyetlen értékelhető képessége, hogy Orbán Viktort a vudu szövegeivel le tudja nyűgözni." Ezt írja Pataki Márton.

Az Együtt elnökségi tagja blogján arról ír, hogy még saját indoklása szerint sem jár ötmilliós fizetés az MNB-elnöknek. Ezért.

Eltüntetett közpénzek, hibás gazdaságpolitika, brókerbotrányok – ezeket tudja felmutatni Matolcsy György.

Ami járna, az elsősorban sok év börtön, azért ahogyan a rábízott közpénz elvesztette a közpénz jellegét, és bizonytalan tulajdonosi körű ingatlanberuházókat gazdagított.

Erre természetesen majd csak akkor kerülhet sor, ha a legfőbb ügyész és a jegybankelnök nem jár össze kedélyes ebédekre, átbeszélendő a feljelentéseket. Pataki szerint ettől nem lehet ugyan eltekinteni, de érdemes megnézni, mennyire megalapozott Matolcsy érvelése. Ő ugyanis azt állítja, hogy 2010 óta a magyar állam vezetői sikeres gazdasági fordulatot hajtottak vége, ezért meg kell őket fizetni. Az ellenzéki politikusnak nem világos, ezért miért keres többet a jegybankelnök a nemzetgazdasági miniszternél, a kormányfőnél, de a sikeres gazdaságtörténelmi tetteket is megkérdőjelezi. Szerinte az eredményeket csak a hasonló országok gazdasági folyamataival összevetve lehet megítélni.

Pataki a hasonló történelmi pályát befutó, az EU perifériáját jelentő visegrádi országokat kiegészítette Szlovéniával és Romániával, és a bruttó hazai termék, a GDP megtisztított, reálváltozását vizsgálta.

Ez a gazdaság növekedése, meghatározza a fenntartható jövedelmi, fogyasztási szinteket. Ha magas, akkor könnyű munkát találni, növekednek a fizetések, mindenki úgy érzi, hogy előre jut az életben. Ha negatív, akkor elbocsátások és megszorítások követik egymást.

Arra jutott, hogy a hat ország közül Magyarországnál csak Szlovénia teljesített rosszabbul.

Ha a 2015-ös számot nézzük, hogy hová jutottunk, akkor pedig holtversenyben a legrosszabb eredmény a miénk.

Vagyis nincs siker, csak lemaradás, hiszen a magyar gazdaságot az EU-támogatáson kívül gyakorlatilag csak az autóipari beruházások hajtják.

A multiellenes politika következtében nem csak a külső, de a belső, a hazai vállalkozók befektetési bizalma is alacsony. Ennek következtében a beruházási ráta az amortizáció alatt van.

A közmunkarendszer sok százezer embert zár csapdába. Őket nem közelítette, hanem távolította a valódi munkaerőpiactól a kormány.

Az egészségügyből és az oktatásból jelentős forrásokat vontak ki, aminek az eredménye a funkcionális államcsőd: ezeket a feladatokat sok esetben már alig látja el a magyar állam. Közép- és hosszú távon ennek a gazdaságban is súlyos következményei lesznek.

Az Együtt elnökségi tagja szerint Matolcsynak a brókerbotrányok miatt le kellett volna mondania, hiszen miután MNB-elnök lett, beolvasztották a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét,

a Quaestor, a Hungária, a Budacash vígan folytatták az üzelmeiket Matolcsy ellenőrzése alatt is. Ha tavaly januárban váratlanul nem értékelik fel a svájci frankot, akkor talán még most is folytatnák.

 

Pataki Márton elvben nem ellenezné, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének kimagasló jövedelme legyen.

Egy kiemelkedő képességű, tapasztalt, bizonyított szakembert piacilag versenyképes módon meg kell fizetni.

Csak éppen Matolcsy György nem ilyen, a „szakértelmére” soha nem volt piaci kereslet.

Egyetlen értékelhető képessége, hogy Orbán Viktort a vudu szövegeivel le tudja nyűgözni. De az láthatóan jól fizet

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.