Belföld

A fővárosi tömegközlekedésből is kimaradhatnak a mopedesek

Debrecen, Pécs, Kecskemét és Szeged után Budapest lehet a következő város, ahol végleg leparancsolják a mozgáskorlátozott elektromos mopedeket  a közösségi járművekről – írta meg a Bors. A lapot egy olvasója azzal kereste meg, hogy mércius 20-án a 238-as buszra nem engedtek felszállni egy mopedes férfit, ráadásul a buszvezető a Kúriára hívatkozott. A napilap megkereste a BKK.

Több vidéki nagyvárosban már letiltották a közösségi közlekedési eszközökről a mopedeket, az első Debrecen volt 2012-ben. Az ügyben megszületett a már említett Kúria-határozat, amely kimondja: az elektromos mopedekkel közlekedő utasok elszállítására nem kötelezhetők a közlekedési társaságok.

A sofőr dönt

 

A BKK arról tájékoztatta a lapot, hogy járműveiket nincsen megtiltva az elektromos eszköz használata, azonban feltételekhez kötik azt. Csak azokon a tömegközlekedési eszközökön lehet szállítani a mopedeket, ahol azok elférnek a kerekesszékes utasok szállítására kialakított helyen és biztonságosan rögzíthetőek. Ennek eldöntése a sofőr feladata. A Bors megkérdezett egy ügyvédet, aki szerint tulajdonképpen gumiszabályról van szó, mivel nem szab egyértelmű kereteket.

A közlekedési társaság nem tudta megmondani, mikortól változik üzletszabályzatuk, ahogy azt sem, hogy mely járataikon lehet utazni mopeddel és melyiken nem. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos  Szövetsége már korábban kérte a szaktárcától a megoldás kidolgozását. A fővárost eddig pozitív példaként tartották számon, reményeik szerint ez a jövőben sem fog változni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik