Belföld

Tanársztrájk: Eljárási joggal fenyegetett a püspök

A szakszervezet szerint jogsértő, hogy gyakorlatilag megtiltotta a sztrájkot.

A bama.hu szerint egy pécsi, katolikus egyházmegyei fenntartású iskolában tették ki az igazgatói hirdetményt.

Kedves Kollégák! Püspök úr a múlt pénteki értekezletünkön részt vett, egyebek mellett arról is szólt, hogy a pedagógus szakszervezetek megkeresték az egyházmegyét. Püspök úr állásfoglalása, kérése egyértelmű: a pedagógusoktól azt kéri, semmilyen munkabeszüntetés, sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben él eljárási jogával. Ez az állásfoglalás összhangban áll az általam korábban megfogalmazottakkal, kérem, tartsuk be Köszönöm.

A helyi hírportál kereste Udvardy György pécsi megyéspüspököt, hiába. Az egyházmegye egy rövid közleményt adott ki.

Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási és nevelési intézmények, amint korábban sem vettek részt, úgy a jövőben sem vesznek részt demonstrációkon.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője szerint a püspök állásfoglalása törvénysértő, mert demokratikus alapjogot, s sztrájkhoz való jogot sért és korlátozza a munkavállalói jogokat. Nagy Erzsébet megkeresi a hirdetményt kifüggesztő intézmény vezetőjét és a püspököt is, mert az Alaptörvény az egyházi intézményekre is vonatkozik. Arra is kíváncsi, a püspök milyen eljárási jogára hivatkozik, mert az is lehetséges, hogy emiatt további lépésekre is szükség lesz.

Mendrey László, a PDSZ vezetője szombaton azt mondta, összesen három sztrájkolókkal szembeni fenyegetésről tudnak. A püspök mellett még két polgármester próbált nyomást gyakorolni iskolaigazgatókra a sztrájk ellehetetlenítése érdekében. Mivel a kormány várhatóan továbbra sem kezd érdemi tárgyalásokat a tiltakozó pedagógusszervezetekkel, így a PDSZ arra kéri tagjait, vegyenek részt a Pedagógusok Szakszervezete által szerdára meghirdetett egész napos, országos sztrájkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik