Belföld

Olyat kérnek a parlamenttől, mintha a nép nyittatta volna ki a boltokat

Tobias-Jozsef(430x286).jpg (Array)
Tobias-Jozsef(430x286).jpg (Array)
Az MSZP szerint a gesztus azt bizonyítaná, hogy "a társadalom többségének akarata népszavazás nélkül is érvényesül".

Az Országgyűlés vállaljon garanciát arra, hogy három évig érdemben nem módosítja a boltok vasárnapi nyitvatartását – javasolta az MSZP elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József azt mondta, ha a választók népszavazáson döntöttek volna a vasárnapi boltzár eltörléséről, a módosítás után három évig nem lehetett volna hozzányúlni a törvényhez. Lukács Zoltán alelnök közölte, átfogó módosítást nyújtottak be a Munka törvénykönyvéhez, amely a százszázalékos vasárnapi bérpótlék mellett tartalmazza a heti munkaidő meghatározását, a munkaidőkeret szabályozását, rögzíti, hogy a munkavállaló két vasárnapnál többet nem dolgozhat egy hónapban.

Az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője és alelnöke, frakcióvezető-helyettese határozati javaslatot nyújtott be, amelyben az Országgyűlés kötelezettséget vállalna rá, hogy három évig nem nyúl a vasárnapi boltzárat minap eltörlő törvényhez. A szocialisták szerint nem volt véletlen, hogy a kormány meg akarta kerülni a népszavazását, de az elfogadott törvény nem mindenben felelt meg a népszavazási kérdésben foglaltaknak.

A Fidesz szokás szerint nem adta olcsón, kénytelen volt engedni, de ezért nagy árat számított fel. A népszavazási kérdés ugyanis csak a vasárnapi boltbezárásról rendelkező törvény megsemmisítésére vonatkozott. Ezzel szemben a Kormány a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosítására nyújtott be javaslatot, a boltok vasárnapi nyitva tartásának tilalmával együtt a dolgozók 100 %-os vasárnapi pótlékának felét is eltörölték.

(Korábban a Nemzeti Választási Iroda vezetője az InfoRádióban mondta azt, hogy a szocialisták népszavazási kezdeményezése egy esetleges referendum után sem gátolhatná, hogy egy új törvényben ismét korlátozzák a boltok nyitva tartását. Nem egészen jó ugyanis a kérdés, beleírták, hogy milyen év, hányas számú törvénye.)

Az MSZP szerint a vasárnapi kötelező boltzárat a törvény megszüntette, de ez nem zárja ki, hogy a Fidesz-KDNP újból bevezesse. Ha az Országgyűlés elfogadná a határozati javaslatot, olyan helyzet állna elő, mintha sikeres lett volna a népszavazás. Három évig a kötelező zárvatartást a Fidesz-KDNP nem tudná újra bevezetni.

A népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013 . évi CCXXXVIII. törvény 31 . § (2) bekezdése szerint a népszavazással hozott döntés az Országgyűlésre a népszavazás napjától – ha a népszavazás törvényalkotási kötelezettséget keletkeztet, a törvény kihirdetésétől – számított három évig kötelező.

A javaslat elfogadásával az Országgyűlés kötelezné magát arra, hogy három évig nem alkot olyan törvényt, amely újra kötelezővé tenné az üzletek vasárnapi zárvatartását. Az MSZP szerint a törvényhozó hatalom gesztusa lenne a javaslat elfogadása. Azt bizonyítaná, hogy “a társadalom többségének akarata népszavazás nélkül is érvényesül”.

Az MSZP benyújtott egy törvényjavaslatot is, amelynek indoklásában azt írja, az emberek már eldönthetik, mikor akarnak vásárolni és az üzletek tulajdonosai is, mikor akarnak nyitvatartani. Az MSZP szerint olyan szabályozás kell, amely megteremti a szabályozást, hogy a dolgozó is szabadon dönthessen arról, akar-e vasárnap dolgozni,

legalább 100 %-os bérpótlékért.

Az MSZP szerint javaslata nem teszi ellenérdekeltté a munkáltatót abban, hogy a munkavállalót vasárnap foglalkoztassa. Az az aggály sem áll fenn, hogy a vasárnapi bérpótlék terhei miatt zárnának be az üzletek, mert a javaslat szerint a vasárnapi bérpótlékot nem terhelné szociális hozzájárulási adó.

Az ellenzéki párt emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor öt éve azt nyilatkozta, hogy akkora luxust, mint a vasárnapi boltbezárás nem engedhet magának a magyar gazdaság.

Ha a gazdaság nem is engedhette meg magának, megengedte magának a Fidesz-KDNP többség.

Az MSZP szerint a vasárnapi nyitás gazdaságélénkítő,  munkahelyteremtő lehet, újra bővülhet a kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma a polcfeltöltő diákoktól, a pénztárosokon, eladókon keresztül az adminisztratív munkakörökben dolgozókig. Ez a lehetőség különösen meghatározó lehet az ország gazdaságilag elmaradottabb térségeiben, mivel így ott is bővülhetnének a munkahelyek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik