Belföld

Schiffer András beült a Jobbik-frakcióba

Nem is lehetett más a mai parlament vége.

Tizenkilenc fővel ült ma össze az Országgyűlés. Legalábbis ennyien vágták vigyázzba magukat a patkóban, amikor Lezsák Sándor levezető házalelnök felsétált a pulpitusra.

Hosszú, keserves, vásárlás nélkül töltött vasárnapok után tegnap nyílt először lehetőség, hogy a hét utolsó napján is vásárolhasson a nép.

A szocialista Lukács Zoltán szerint mindez kevés, a harc folytatódik, ennek jegyében törvényjavaslatot nyújtottak be a Ház elé, melyben követelik:

a vasárnapi bérpótlék a jelenlegi ötven százalékról száz százalékra emelkedjék, legyen napi nyolc, heti negyven óra a munkaidőkeret, mely alkalmanként legföljebb tizenkét, illetve hatvan órára dagasztható, vasárnap havonta maximum két alkalommal legyen beosztható a dolgozó.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Válaszában Cseresznyés Péter államtitkár apokaliptikus víziót vázolt, hogy a szocik tüsténkedése miatt, immár hány anya, hány édesapa kénytelen dolgozni vasárnap, hány család nem mehet kirándulni, sőt:

hány família szomorkodik csonka családként a kakasleves felett.

A zöld Ikotity István egy kórházban meghalt újszülött tragédiája kapcsán szólt az egészségügyről, és oda lyukadt ki, hogy nem kéne se stadion, se ofsorozás (offshore-ozás), s lenne forrás a szektorra.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Dörmögő Dömötör torka, kétszer

A válasz szokás szerint Rétvári Bencétől jött, s a megszokott: kormányunk az elmúlt években ötszázmilliárd forintot fordított fejlesztésre.

Orbán Viktor serege csupa-csupa offshore-lovagból áll!

Volner János véli így, annak kapcsán, hogy Horváth Zsolt után újabb fideszesről, Kerényi Jánosról, a Fidesz közép-magyarországi regionális igazgatójáról derült ki, hogy neje, fia ofsorista. Volner követelte, hogy a kormánypárt nevezze meg „adóoptimalizálóit”.

Völner Pál államtitkárt erre azt találta mondani, hogy a bűnügyek vizsgálata a legfőbb ügyészé, s a kormánynak esze ágában sincs beleszólni a hatóság munkájába, valamint nem is a fideszesek, hanem a szocik az ofsoristák, a két érintett fideszesből az egyik már nem képviselő, a másiknak a famíliája a játékos, arra meg coki.

Maga Rétvári államtitkár is napirend előtt kért szót, lévén úgy látja, a „modernkori népvándorlás korában” veszélyben az európai identitás, napirend a keresztény szimbólumok meggyalázása, odalehet életmódunk.

A megoldás, igen, a kontinens határainak megvédése, ehhez harcolni kell Brüsszelben, idehaza pedig az aláírásgyűjtés lehet a csodafegyver. Dömötör Csaba államtitkár annyira egyetért Rétvárival, ahogy a torkán kifér.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Az offshore-ozás ellencsapásaként pár napja a 2010 előtti ballib kormányok tanácsadói megbízásait találta ki a kormánykommunikáció.

E fegyvert ma napirend előtt a rezsi mellett ezen a területen is potens Németh Szilárd szorította vállgödrébe, olyanokat vetve föl, hogy a Political Capital (ők is írtak tanulmányokat annak idején) szakértői nem estek át előzetes nemzetbiztonsági átvilágításon, mielőtt a nemzetbiztonságnak kommunikációs tanácsokat adtak volna.

Németh Szilárd valamire bizonyítékként egy 23 millió 544 ezer forintos számlához csatolt átvételi elismervényt emelt a magasba, s afelől érdeklődött, hogy a kormányzat, vagyis hát ők maguk, nyilvánosságra hozzák-e a részadatokat. Dömötör Csaba ezúttal Németh Szilárddal ért egyet úgy, ahogy az a torkán kifér, s idéz amúgy elgondolkodtató szakaszokat a tanulmányokból.

Tiba-igazítás

A kérdések sorában először fakardos csörte zajlott a szoci Kiss László és Rétvári között, majd a jobbikos Kulcsár Gergely sérelmezte, hogy Balmazújvárosban a fideszes Tiba Zsolt három és fél év után, s csupán egy büntetőügy hatására pontosította vagyonnyilatkozatát.

Nézze meg, mi a különbség a vádlott és a tanú között!

Ezt a válaszadó Csepreghy Nándor államtitkár javasolta képviselőtársának, utalva arra, hogy nevezett büntetőügyben nem Tiba a vádlott. Az erkölcsi szál nem került rokkára.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ikotity István a felsőoktatási férőhelyek számát firtatta, a hajdúsági fideszes, Bodó Sándor megyéje útfejlesztéseiért lobbizott, a szoci Tukacs István pénzt akar az egészségügybe.

A jobbikos Ander Balázs bravúros címet adott kérdésének. Ezt.

Zita: speciális gyermekotthon vagy a pokol tornáca? – Avagy néhány nem polkorrekt felvetés a cigányintegráció kapcsán.

Ander Balázs nem volt rest, ellátogatott a kaposvári intézménybe, és rendezett állapotokat, valamint méltánytalanul alulfizetett pedagógusokat talált. Valamint kilencven százalékban cigány fiatalokat. Ander ebből azt a következtetést vonta le, hogy fiatalon szülnek a romák, és nem működik az integráció, hanem „enyves kezek” lenyúlják a pénz.

Aki dolgozik és gyereket vállal, az boldogul, számíthat az állami segítségre, függetlenül származásától.

Rétvári államtitkár válaszának ez a zanzája.

Mónika, show

A fideszes Dunai Mónika már-már sarokba szorította önnön államtitkárát (nem is), Rétvári Bencét, amikor a szocik elmúlthatév előtti elmúltnyolcéves egészségpolitikájáról elrugaszkodva azt kérdezte, kevesebbet költünk-e gyógyszerekre. A válasz: igen. Rétvári Bence szerint ennek oka nem központi smucigság, hanem az, hogy a kormány ügyesen tárgyalva olcsóbban szerez be azonos hatóanyag-tartalmú tablettákat.

Például a korábban kétezer-kétszáz forintos koleszterincsökkentő cucc, immár hatszázért kapható.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A három éve az Ángyán-ellenes bosszú részeként szétvert kishantosi ökogazdaság kálváriája kapcsán kérdezett a jobbikos Magyar Zoltán, érdeklődve, most, hogy egy „részperben” győztek a régi gazdák, „mikor kér bocsánatot a gátlástalan bosszú miatt a kormány?”, lesz-e kárpótlás? Kárpótlás természetesen nem lesz, ez derült ki az államtitkári válaszból.

Tessenek jól átnézni egymást erdőlátogatás után, különösen a lágy részeket, plusz öltözzünk zártan, használjunk riasztószereket, hogy ne csípjen meg bennünket a kullancs, s megússzuk az agyhártyagyulladást meg a Lyme-kórt.

Ha mégis ott az a kis fekete rovar a bőr alatt, ügyesen, spéci szerszámmal távolítsuk el, nem kell föltétlenül orvoshoz rohanni.

Nem, nem tévedtünk be a Parlament orvosi szobájába, továbbra is a patkó fölötti karzaton ülünk, és Rétvári államtitkár diagnózisát rögzítjük.

Csokol: Előd

Novák Előd attól tart, hogy migirimigráncsok (Borovitz mester kifejezése), valamint „gyilkosok és munkakerülők” is igénybe vehetik majd a házépítős kormányzati támogatást, a CSOK-ot.

Dömötör Csaba államtitkár arra hívta fel Novák figyelmét, hogy a törvényesen itt tartózkodó, itt dolgozó menekültek is megérdemlik az otthonteremtési támogatást.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A zöld Szél Bernadett kérdésként megjegyezte, a szerdára ígért kockás inges sztrájkon bölcsődei dolgozók is részt vesznek majd, ők is méltatlanul keveset keresnek, nekik is jár béremelés. Rétvári válasza: igen, nekik is jár.

A mi megjegyzésünk:

a patkót is elérte a kockás sztrájk, legalábbis más okát nem látjuk annak, hogy rapid számolásunk mindössze harmincnégy képviselőt azonosított be a teremben. A teljes létszám ugye százkilencvenkilenc.

Olajat a tűzre

Valamelyik festmény nem kell még?

A Jobbik padsorából kapta ezt a cinkelő mondatot a Parlamentbe látogató Matolcsy György az azonnalik órájában. (Ha valaki nem tudná, az új érában előszeretettel vásárol vásznakat a műélvező MNB.)

Volt hivatalos kérdés is, melyet a szoci Bárándy Gergely tett fel a jegybankelnöknek, mégpedig ezt:

Egyetért ön azzal, hogy önnek ötmillós fizetés jár?

A témát több oldalról vizsgáló Bárándy arról is érdeklődött, Matolcsy szerint indokolt-e az, hogy négyszeresét keresse, mint a magyar miniszterelnök.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Matolcsyt láthatóan sértette a felvetés.

Először is visszautasítom az ön szóhasználatát… Ez nem kocsma, nem étterem, még csak nem is internetes csomagküldő szolgálat. Itt nem rendelünk, hanem alaposan előkészítünk törvényeket.

Úgy vélte, a magyar állam sikeres, így vezetőit „meg kell fizetni, jól meg kell fizetni”, és még így is, hogy havi hárommillióról ötmillióra nőtt a bére, „a magyar bankrendszerhez képest középkategóriában van a jegybank vezetője”. Matolcsy gondolatmenete oda futott ki, hogy ha Bárándy méltányolná, amit a magyar állam, s benne az MNB elért, akkor:

Önnek kellett volna kezdeményeznie a fizetésemelést.

parlament
Fotó: Berecz Valter

Vízmajor

A nap legaktívabb felszólalója a zöld Szél Bernadett, negyed három körül épp az „Átalusszák-e a kormányhivatalok a Balaton tönkretételét?” címmel azonnalizott, ostorozva, hogy a vízberuházások megváltoztatják az áramlást, eliszaposítják a medret, így sarazva össze békés fürdőzőlábakat. Szél sosem fér bele a rendelkezésére álló időbe, folyton csönget neki az aktuális levezető elnök, ezúttal Jakab István.

Az államtitkári válasz lényege, hogy nincs is iszaposodás, csak Szél érzi úgy.

Az azonnalik legvégén a jobbikos Szilágyi György ofsorozott, Demeter államtitkár reagált, a kérdés-válasz-viszonválasz-viszonviszonválasz kűr végén Dömötör Csaba emelkedett, aki még csak első mondatát kezdte, amikor Szilágyi szemből az államtitkár szájába kiabálta a várt érvet:

Kovács Béla!

És tessék: Dömötör, követve a kottát, kágébélázásba fogott legott.

A Ház fél háromkor fordult a finisre, konkrétan a napirend utániakra, mi pedig létszámot ellenőriztünk: tizenöt jobbikos mellett hat kormánypártit, nulla zöldet és nulla szocit számláltunk. Huszonegy.

Schiffer a Jobbik-frakcióban

A magány fura reakciót hoz ki az emberből. Alaposabban végignézve a képviselőket, rögzítettük, mégiscsak van egy zöld is a teremben, mégpedig maga Schiffer András, csakhogy ő beült beszélgetni a Jobbik-frakcióba, és csipetnyi vidámságot csempészett a szigorú képviselőcsoportba.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Poénvadászat

Nem csoda, hogy az oly csöndes napokon, mint a mai, unatkozik az Országgyűlés jegyzője. A kereszténydemokrata Földi László előtt rejtvényt fotóztunk, a rajzon egy nővérkének mondja a kaszás:

Melyik osztályon találom Kovács bácsit? Már egy órája bolyongok itt a kórházban.

Na most ez nem az, aminek látszik. Szó sincs arról, hogy bölcs törvénykezés helyett szórakozás zajlik munkaidőben.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ez egy kortárs akcióművészeti üzenet!

Az a Kovács bácsi minden bizonnyal a kágébélázó jobbikosokra adott elvont reakció, a lufimellű ápolónő pedig nyilvánvalóan az egészségügy jelen helyzetét szimbolizálja, finoman kötődve a zöld Ikotity vonatkozó napirend előttijéhez.

Csak a kaszást, na, azt kéne értelmeznünk.

 

(A közcímekért Bányai György kollégát illeti babér.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik