Belföld

KDNP: kármentésre van szükség a vasárnapi nyitva tartás miatt

Beemelnék a szabályozásba, hogy egy munkavállalót egy hónapban csak egy vasárnap lehessen dolgoztatni.

A KDNP szerint szükség van a szakszervezetek és munkaadók közti egyezségre, illetve a munka törvénykönyve módosítására a vasárnapi boltzár megszüntetése miatt kialakult helyzet kezelése érdekében.

Harrach Péter frakcióvezető egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével, és a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel. A megbeszélésen első helyen az önkéntes munkavállalás kérdése merült fel. Harrach azt mondta: a nagycsaládosok, kisgyermekesek, gyermeküket egyedül nevelők közül azokat kellene vasárnap beosztani, akik ezt önként vállalják.

A kisebb kormánypárt azt is szabályozná, hogy egy dolgozót egy hónapban csak egy vasárnapra lehessen beosztani. Harrach szerint a bérpótlék kérdésének megfelelő bér mellett kisebb a jelentősége, a többség azonban ma minimálbért kap, amit mindenképpen növelni kell.

A frakcióvezető elmondta: problémát jelent a túlóráztatás, ennek a következménye, hogy sok esetben akár tíz napon keresztül is folyamatosan dolgoztatják a munkavállalókat. Ma lehetőség van arra is, hogy hathónapos próbaidőre vegyenek fel dolgozókat és ezután nem kell végkielégítést adni, indoklás nélkül el lehet bocsátani a munkavállalókat. A fluktuáció jelenleg 40 százalékos a kereskedelemben – mutatott rá a KDNP-s politikus.

Most nincs más lehetőség, mint a „kármentés”, annak meghatározása, hogy miben tudnak a munkavállalók helyzetén segíteni – mondta Harrach, aki azt is elmondta: a most kialakult helyzet nem jó sem a munkavállalóknak, sem a kis üzletek tulajdonosainak. „A legnagyobb ellenállás a Balaton környéki kis üzleteknél tapasztalható” – jegyezte meg. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik