Belföld

“Elvették a cigit, elvették a vasárnapot, kíméletesebb lett volna rögtön bezárni minket”

Örülnek  a vásárlók, örülnek a multik, de mi lesz a kicsikkel? Végzetes következményekkel járhat az elveszett előny, szorul a hurok a kisvállalkozók nyaka körül. Ön megnézi, hogy hol költi a pénzét?

15-20 százalékkal esett vissza a forgalom vasárnap

– panaszolja a 24.hu-nak egy klasszikus családi kisbolt vezető-tulajdonosa. Takaros kis üzletük egy lakótelep, valamint egy hipermarket és egy nagyobb CBA közelében igyekszik túlélni. A vasárnapi nap még úgy is katasztrófa volt, hogy a tőlük néhány száz méterre lévő CBA csak jövő hét vasárnap nyit ki.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda tárcavezetője április 11-én jelentette be, hogy a kormány kifarol a vasárnapi boltár mögül. Az erről szóló módosítást villámgyorsan, már 12-én elfogadta a parlament, Áder János 15-én ellenjegyezte a jogszabályt, amely még aznap megjelent a Magyar Közlönyben.

A döntéssel a Fidesz valószínűleg kifogta a szelet az MSZP aláírásgyűjtésének vitorlájából, a többség boldogan megy vásárolni a hét utolsó napján és a multik is dözsölik a tenyerüket. De az éremnek van egy másik oldala is.

Góliát nagytételben, olcsón tud beszerezni

A 60-as éveiben járó közérttulajdonos feleségével és gyerekeivel évtizedek óta viszi a vállalkozást, ami valóban a kis kategóriába esik: mindössze két külsőst foglalkoztatnak. Nem volt ez mindig így, 2014-ben a délelőtti és délutáni műszak létszámát is csökkenteniük kellett egy-egy fővel. Bár mindenki minimálbérre van bejelentve, a járulékok és adók annyira magasak, hogy a kisvállalkozás éppencsak eltámolyog.

Amikor elvették a dohányárút, görcsbe rándult a gyomrom. A cigin ugyan fix haszon volt, de ha a vásárló bejött miatta, vett egy rágót, csokit vagy üveg kólát is mellé. Vagy felhívta az asszonyt, hogy vigyen-e haza valamit, úgyis beugrott a kisboltba. A dohányárúval sokkal többet vesztettünk, mint napi 40-50 doboz hasznát

– panaszolja a kis lakótelep megbecsült közértese. A Nemzeti Dohányboltok 2013 július elsején nyitották meg lefóliázott kapuikat. A dohánytermékek kivezetése lassan gyengítette meg a kisboltot: az első hónapokban még bíztak abban, hogy ha tartalékaikat a termékpaletta bővítésébe teszik, a cigarettával kieső bevételeket, ha nem is tudják teljesen behozni, szépíthetnek. Nem így történt: a tartalék elkopott, a prémiumtermékeket pedig a kutya sem emelte le a polcokról. Mint mondta, nemcsak megcsappant vásárlóik száma, a kosarakba is egyre kevesebb és egyre olcsóbb termék került.

MTI Fotó: Beliczay László
MTI Fotó: Beliczay László

Hiába a széles kínálat, ha a vevők túlnyomó többsége szinte mindenből a legolcsóbbra utazik és 10 forintos árkülönbség már elég ok, hogy elvillamosozzon a hipermaketbe.

A vegetálás egyhangúságát 2015. március 15-én törte meg némi remény.

Pukkant a pezsgő a raktárban, mikor becsukták a nagyokat vasárnapra. A hiperekkel, multikkal nem tudunk versenyezni, Dávid és Góliát harcából a kereskedelemben mindig Góliát jön ki jól. Ő tud nagytételben, olcsón beszerezni. Most az egyszer nekünk kedveztek. Van akkora baj az országban – a mi környékünkön főleg -, hogy a nagybevásárlást ne nálunk intézzék, de vasárnap rendre a legjobb forgalmakat hoztuk. Volt, hogy a pénteki és a vasárnapi bevétel között 100 ezer forint volt a különbség

– magyarázza az üzletvezető, aki hangsúlyozza: még a pluszbevétellel sem tudtak megerősödni, éppen csak annyi lendületet vettek, hogy a szállítókat és a béreket időben kifizessék. Ráadásul több százezer forintjukba került, hogy két alkalmazottjuk vasárnap is dolgozhasson: mindketten 20-20 százalékos tulajdonrészt kaptak a vállalkozásban. Mint annyian, ők is kiskapuztak, hogy ki tudjanak nyitni vasárnap. A munkavállalók és a valódi tulajdonos bizalmi alapon szerződött, a közértes szerint ők tényleg családi vállalkozás, még ha eladóikkal nincsenek is vérségi kapcsolatban.

Van, hogy elgondolkodik az ember, hogy hogyan jobb meghalni: gyorsan egy balesetben vagy lassan, elsorvadva, hónapokig szenvedve. Most azt mondom: elvették a cigit, elvették a vasárnapot, kíméletesebb lett volna rögtön bezárni minket

– panaszolja a kisboltos, aki szerint sok családi vállakozás jár ebben a cipőben. A kereskedelemben – főleg helyi szinten – is megy a pletykarádió, ismerik egymást a boltosok. Van, aki pékség beüzemelésével igyekszik a víz felett tartani a fejét, más pár hónapra kijelenti, majd visszaveszi az alkalmazottakat, csúsztatják a számlákat, részletfizetést kérnek a közműszolgáltatóktól, hitelt vesznek fel, hogy egy korábbi adósságot törlesszenek. Most, hogy kiütütték a mankót a kezükből, vagy létszámot csökkentenek, vagy árat emelnek. Hosszútávon mindkettő csak elnyújtja az agóniát a közértes szerint.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Nem messze tőlük, a főváros egy pesti kerületében a Tesco szerencsés vasárnapja egy hasonló kisvállalkozás kasszájából szivattyúzta ki a pénzt. Mikor a tulajdonosnál a vasárnapi eredményről érdeklődtünk, rövidre zárta az összegzést:

Ezer bőrt lehúztak már rólunk, most a vasárnap is elveszett. Tegnap 15 kiló kenyér maradt a nyakunkon, alig jöttek be. Remek, hogy a Tesco kinyit vasárnap, mert nagyon úgy néz ki, hogy nekünk már nem fogja megérni. Kitartunk, amíg kitartunk.

Majd bontotta a vonalat.

Hasítottak a sportfelszerelések az Auchanban, a Spar magabiztos, a CBA-sok nem lelkesek

Samu Zsófia, az Auchan kommunikációs menedzsere a 24.hu megkeresésére közölte: vasárnap reggel 8 és este 8 óra között 14 áruházuk tartott nyitva, vásárlóiktól számos pozitív visszajelzést kaptak. A hipermarketek szombaton és vasárnap is jó eredményeket értek el, az élelmiszerek mellett

a jó időnek köszönhetően a szabadidős tevékenységekhez szükséges sport felszereléseket, a kertészkedéshez elengedhetetlen eszközöket, illetve kerti bútorokat, valamint az autókra felszerelhető nyári gumiabroncsokat keresték.

Április 24-étől már mind a 19 egységük nyitva lesz.

A Spar csak azon üzleteit nyitotta ki múlt vasárnap, amelyekkel már korábban is számoltak, plusz egységeket nem üzemeltek be. Maczelka Márk kommunikációs vezető szerint a vasárnapi napokon az összes forgalmuk átlagosan 9 százaléka bonyolódott a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény bevezetése előtt. Ez a forgalom azonban nem tűnt el, szétoszlott: a vasárnapi vásárlások elsősorban péntekre, szombatra és hétfőre terelődtek át. Nem is érezték meg a boltzárat: a SPAR forgalma 2014-ben 473,7 milliárd, míg 2015-ben már 488,2 milliárd forint volt, ez 3 százalékos növekedést jelent.

A CBA részéről Fodor Attila válaszolt kérdéseinkre. A kommunikációs igazgató szerint az első szabad vasárnapon csak néhány üzletük tartott nyitva, ezekben az egységekben a forgalom – a boltzár bevezetése előtti vasárnapokhoz képest – jelentősen kisebb volt. Munkavállalóik körében azt tapasztalják, hogy nem örülnek a vasárnapi pihenőnap eltörlésének. Ahogyan a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete sem.

Vasárnap a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt tartottak tüntetést. A demonstráción felszólalt Szalóki Ági is. Az énekes egy héttel ezelőtt arról írt egy Facebook-bejegyzést, hogy sok munkavállaló nem szabad akaratából, hanem kiszolgáltatottságból dolgozik vasárnap, míg mások az időhiány miatt kényszerülnek vasárnapi bevásárlásra. Szerinte attól, hogy vasárnap nyitva lesznek a boltok, az időhiány problémája még nem oldódik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik