Belföld

Annyit nyert a Jobbik, amennyit a Fidesz veszített

 

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet legfrissebb kutatása szerint a Fidesz tábora a múlt hónapban 26-ról 24 százalékra csökkent, a Jobbiké 13 százalékról 15-re nőtt. Az MSZP támogatottsága a márciusival azonos, 12 százalékos volt, a Demokratikus Koalícióé 4-ről 5 százalékra emelkedett, a Lehet Más a Politikáé 4 százalékról 3-ra csökkent. Márciushoz hasonlóan az Együtt-Korszakváltók Pártja most is 2 százalékot ért el, míg a Liberálisok 1 százalékon állnak.

Nem változott a passzivitás, bizonytalanság mértéke sem, a választásra jogosultak egyharmada tartja a távolságot a politika szereplőitől. A biztos pártválasztók csoportjába jelenleg a választókorú népesség mindössze egyharmada tartozik, ezért a rájuk vonatkozó adatok tájékoztató jellegűek.

Az aktív választói közegben a Fidesznek 40, a Jobbiknak 20, az MSZP-nek 17 százaléka van. A DK a biztos pártválasztók 10 százalékára számíthat, míg az LMP 5-re, az Együtt 4-re. A ZRI Závecz Research legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatása április első felében készült, a vasárnapi boltzár bejelentésének napján zárult, így a döntésnek a pártok támogatottságára vonatkozó hatásait még mutatja.

Két választás között

Ilyenkor általában alacsony az emberek politikai aktivitása, most is viszonylag kevesen, 37 százaléknyian mondják azt, hogy biztosan részt vennének egy aktuális választáson. Egyharmadnyi választó – ha nem is elszánt teljesen, de – valószínűsíti, hogy elmenne voksolni.

Csak egyetlen társadalmi csoport részvételi szándéka haladja meg jelentősen az átlagosat: a diplomások fele biztos szavazónak tekinti magát, további egyharmaduk is elképzelhetőnek tartja, hogy voksolni fog.

Legkevésbé a fiatalok, a húszas éveikben járók érdeklődnek a politika iránt, az ő aktivizálásuk nagy kihívást jelent majd a pártoknak: csak egynegyedük venne részt biztosan egy választáson, háromtizedük talán.

Jelenleg csak a szavazók negyedének van a favorit mellett másodikként is szóba jöhető pártja, másodlagos preferenciája. A más pártok iránti nyitottság, az átpártolás esetleges esélye most alapvetően négy politikai erőt érint.

Az MSZP és a DK valamint a Fidesz és a Jobbik között lehetségesek választói mozgások.

A szocialisták egynegyede tartja számon a DK-t esetleg támogatandó pártként, a viszonzás is hasonló mértékű. A DK híveinek háromtizede nevezte meg az MSZP-t második kedvelt pártjaként. A jobboldalon kisebb a szavazói vándorlás valószínűsége: a Fidesz és a Jobbik táborában minden tizedik szavazó tartja talonban a másik pártot. Az említetteken kívül még az Együtt lehet esélyes arra, hogy más pártoktól is érkezzenek támogatói: az MSZP és a DK híveinek egy-egy tizede fejezte ki erős rokonszenvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik