Belföld

A MÁV szernit ők nem vették el a hétvégi pótlékot

24.hu
24.hu

2016. 04. 18. 16:40

A MÁV Zrt. nem kezdeményezett bércsökkentést a vasúti dolgozóknál, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz Szolidaritás) az erre vonatkozó állítását teljesen megalapozatlannak tartja – közölte a vasúttársaság hétfőn az MTI-vel.

A MÁV közleményében arra a szakszervezeti állításra reagált, amely szerint a kormány megszűntetné a szombati készenléti munkáért járó pótlékot, azért mert a MÁV-csoportnak visszamenőleg kell kifizetnie több milliárdos nagyságrendű elmaradt túlórapótlékot.

Kiemelték, hogy a MÁV-csoport tudomása szerint egy készülő törvényjavaslatban valóban szerepel a Munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása, amely a készenléti jellegű munkakörökben tiltja a szombati rendes munkaidőben történő munkavégzést, ha a munkavállaló az ezt követő vasárnapra is rendes munkaidőben van beosztva.

Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az Mt. vonatkozó rendelkezése ellentétes a vasútüzem működésének 170 éves gyakorlatával és a korábbi jogszabályi rendelkezések által követett gyakorlattal is, hiszen például a szombatra eső órák esetében csak túlórában lehetséges a szombatról vasárnapra virradó éjszakai munkavégzés.

A MÁV szerint emiatt a jelenlegi szabályozás rendkívül igazságtalan, hiszen a kisforgalmú vasútvonalakon készenléti munkakörben dolgozó kollégák magasabb díjazásban részesülnek, mint a nagy leterheltségű vonalakon, megszakítás nélküli munkarendben dolgozó munkavállalók a pótlékokkal együtt.

A MÁV-nál akkor minősíthető a munkakör készenlétinek, ha a munkavállaló a munkaidejének legalább 20 százalékában nem végez munkát – ismertették. A vasúttársaság az említett ellentmondások megszűntetésén és az egyensúly megteremtésén dolgozik, és erre tett ajánlatot a szakszervezeteknek a folyamatos tárgyalásokon, az egyeztetés következő fordulója kedden lesz – olvasható a MÁV közleményében.

A VSZ szombati közleményében az áll, hogy a tervezett törvénymódosítás után a készenléti jellegű munkakörben dolgozókat szombaton és vasárnap is munkára lehetne kényszeríteni, pluszdíjazás nélkül. A közlemény szerint így tízezreket fosztanának meg a pótléktól, amely azoknak jár, akiket úgy rendelnek készenléti munkára szombaton, hogy utána vasárnap, rendes munkaidőben kell dolgozniuk.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás) ugyancsak szombaton azt közölte: bízik abban, hogy a javaslattevő eláll szándékától, vagy ha nem, úgy a kormány – meghirdetett politikájával összhangban – elutasítja a keresetek jelentős csökkentését és a vasárnap végzett munka növelését jelentő javaslat parlament elé terjesztését.

A közlemény szerint kérik a kormányt, hogy tegye általánossá a vasárnapi pótlék fizetésének törvényi kötelezését a vasárnapi munkavégzés visszaszorítása érdekében. Minden munkavállalót, akit a munkáltatók vasárnapi munkavégzésre köteleznek, alanyi jogon és feltétel nélkül illessen meg legalább 50 százalékos vasárnapi pótlék. A tervezett módosítás elleni tiltakozókhoz azóta csatlakozott az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.