AppleMark
Belföld

Jól működik a piti elkövetők mentsvára

24.hu
24.hu

2016. 04. 17. 09:20

A túlzsúfolt börtönökön valamicskét enyhíthet a reintegrációs őrizet, ami nagyon bevált a BVOP szerint.
Korábban a témában:

A büntetés-végrehajtás szerint bevált a reintegrációs őrizet, senki sem került vissza a rácsok mögé új bűncselekmény miatt azok közül, akik eddig szabadultak a korábbinál enyhébb kényszerintézkedésből – erről Schmehl János, az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettese beszélt.

Jelenleg 114-en vannak reintegrációs őrizetben, 196 elítélt pedig már szabadult belőle.

A tavaly bevezetett új jogintézmény a társadalomra kevésbé veszélyes elkövetők számára teremtett lehetőséget, hogy a szabadságvesztésük utolsó 6 hónapját – elektronikus nyomkövetővel – az általuk megjelölt, bíró által engedélyezett ingatlanban tölthessék, ha az a jogszabályi kritériumoknak megfelel. Schmehl szerint az őrizet bevezetésével a büntetés-végrehajtás eszköztára bővült, elősegíti a sikeres visszailleszkedést, a fokozatosságot, minimalizálja a káros hatásokat.

A büntető törvénykönyv (Btk.) tételesen felsorolja azokat a bűncselekményeket, amik esetén nem alkalmazható a reintegrációs őrizet. Ilyen a szándékos emberölés, a terrorcselekmény, a szexuális erőszak vagy a hivatalos személy elleni erőszak.

Ahhoz, hogy valaki reintegrációs őrizetbe kerülhessen, több feltételnek kell együttesen megfelelnie, például hiába ítélnek el lopás miatt valakit egy évre, nem részesülhet a kedvezményben, ha korábban már – akár egyszer is – szabadságvesztéssel sújtották.

Schmehl arról is beszélt, hogy eddig mindössze néhány esetben szüntették meg a reintegrációs őrizetet: négy elítélt esetében a szabadságvesztést megelőzően elkövetett – időközben kiderült – másik bűncselekmény volt az ok, egy esetben az elsőfokú engedélyező határozatot a másodfokon eljáró bíróság ügyészi indítványra megváltoztatta, egy alkalommal pedig előzetes letartóztatásba került az addig őrizetben lévő.

Elmondta, a távfelügyeleti eszközök adatai és a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelők ellenőrzéseinek tapasztalatai alapján a reintegrációs őrizetbe került elítéltek együttműködőek.

A reintegrációs őrizet csak elektronikus távfelügyeleti eszközökkel biztosítható. Ehhez elengedhetetlen, hogy a végrehajtásra kijelölt ingatlan rendelkezzen elektromos hálózattal és folyamatos tápellátással, valamint az elektronikus távfelügyeleti eszközök adatforgalmazásához szükséges hálózati lefedettséggel és jelerősséggel. Magát az eszközt a büntetés-végrehajtási intézet állományának tagja helyezi fel az elítéltre.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azzal számol, hogy a jelenlegi szabályozás mellett, a fogvatartotti nyilvántartás adatait figyelembe véve a következő három évben várhatóan 110-120 körüli lesz a reintegrációs őrizet hatálya alatt lévők száma. A szervezet azt is tervezi, hogy a fogvatartotti foglalkoztatás növelésével összhangban a távfelügyeleti eszközök használatát kiterjeszti például a külső helyszínen történő munkáltatásra is. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.