Belföld

Kihirdették a törvényt, szabad a vasárnapi vásárlás

24.hu
24.hu

2016. 04. 15. 14:59

Hatályossá vált a boltzár eltörléséről szóló törvény. Mostantól vasárnaponként is vásárolhatunk.
Korábban a témában:

Kihirdették a Magyar Közlönyben a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló jogszabályt, ezzel az hatályossá vált. Magyarul:

ha vasárnap kinyit az áruház, azt törvényesen megteheti mostantól.

Voltak aggodalmak, hogy a hét elején az Országgyűlésben majdnem összpárti egyetértéssel megszavazott törvény nem fog hatályba lépni ezen a héten, de Kövér László házelnök gyorsan szignálta, Áder János államfő se tökölt, és a Magyar Közlönyben is megjelent a jogszabály.

Egy éve vezette be a kormány – nem titkoltan a KDNP nyomására -, hogy a vasárnap legyen pihenőnap a kereskedelmi ágazatban is. Ennek megfelelően csak a családi vállalkozások boltjai nyithattak ki, aki Tescóra, Auchanra, Coopra, Reálra, Aldira, Lidlre, CBA-ra (nekik sikerült kijátszatni a törvényt) áhítozott, annak vagy szombaton kellett bevásárolni, vagy megvárni a hétfőt.

A jogszabályt számos kritika érte, a társadalmi támogatottsága se volt meg (felmérések szerint még a fideszes szavazók zöme is ellenezte). Az MSZP többször próbált népszavazási úton megszabadulni a jogszabálytól, de egyre furcsább és ellentmondásosabb módon sikerült visszaverni a próbálkozásokat. A legutóbbi kopaszos balhé már annyira egyértelműen a kormánypárthoz kötődött, hogy a Kúria kénytelen volt átengedni Nyakó István kérdését, a kormány pedig inkább beelőzte a szocialista népszavazást a törvénymódosítással.

Azt nem mindenki támogatta, Balog Zoltán, Lázár János és Kövér László nem szavazott, a KDNP-sek tartózkodtak. Az MSZP viszont nem adta fel, állításuk szerint a kormány csak ideiglenesen táncolt vissza, ezért elkezdték az aláírásokat gyűjteni.

Összes cikkünket a vasárnapi nyitvatartásról itt olvashatja, arról pedig, hogy mi lesz nyitva most vasárnap, itt olvashat, sőt még azt is megnézheti, a városszéli bevásárlóközpontokhoz mely járatok viszik majd el Budapesten.

A jogszabály dióhéjban

A vasárnapi munkavégzésért 50 százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár. A munkaszüneti napon történő munkavégzésért pedig a munkavállalót 100 százalék bérpótlék illeti meg, ugyancsak 100 százalék bérpótlék jár a húsvét- vagy a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzésért. A törvény szerint az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg. Az önkormányzatok – a helyi sajátosságok figyelembevételével – rendeletben szabályozhatják az üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitvatartási rendjét. Ők szabályozhatják rendeletben a világörökségi területen működő, szeszes italt árusító üzletek 24 és 6 óra közötti nyitvatartásával összefüggő – a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó – többletfeladatokhoz igazodó összegű felügyeleti díjat. December 24-én – a vendéglátó üzletek, szálláshelyek, a virág-, az édességüzletek és az üzemanyagtöltő állomások, továbbá a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren, illetve az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzletek kivételével – az üzletek 14 óráig tarthatnak nyitva. A kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból – a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében – a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitvatartását korlátozhatja. A korlátozás keretében a kereskedelmi hatóság a jogsértő állapot megszüntetéséig kötelező éjszakai zárva tartási időszakot rendelhet el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.