Belföld

Kihirdették a törvényt, szabad a vasárnapi vásárlás

Hatályossá vált a boltzár eltörléséről szóló törvény. Mostantól vasárnaponként is vásárolhatunk.

Kihirdették a Magyar Közlönyben a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló jogszabályt, ezzel az hatályossá vált. Magyarul:

ha vasárnap kinyit az áruház, azt törvényesen megteheti mostantól.

Voltak aggodalmak, hogy a hét elején az Országgyűlésben majdnem összpárti egyetértéssel megszavazott törvény nem fog hatályba lépni ezen a héten, de Kövér László házelnök gyorsan szignálta, Áder János államfő se tökölt, és a Magyar Közlönyben is megjelent a jogszabály.

Egy éve vezette be a kormány – nem titkoltan a KDNP nyomására -, hogy a vasárnap legyen pihenőnap a kereskedelmi ágazatban is. Ennek megfelelően csak a családi vállalkozások boltjai nyithattak ki, aki Tescóra, Auchanra, Coopra, Reálra, Aldira, Lidlre, CBA-ra (nekik sikerült kijátszatni a törvényt) áhítozott, annak vagy szombaton kellett bevásárolni, vagy megvárni a hétfőt.

A jogszabályt számos kritika érte, a társadalmi támogatottsága se volt meg (felmérések szerint még a fideszes szavazók zöme is ellenezte). Az MSZP többször próbált népszavazási úton megszabadulni a jogszabálytól, de egyre furcsább és ellentmondásosabb módon sikerült visszaverni a próbálkozásokat. A legutóbbi kopaszos balhé már annyira egyértelműen a kormánypárthoz kötődött, hogy a Kúria kénytelen volt átengedni Nyakó István kérdését, a kormány pedig inkább beelőzte a szocialista népszavazást a törvénymódosítással.

Azt nem mindenki támogatta, Balog Zoltán, Lázár János és Kövér László nem szavazott, a KDNP-sek tartózkodtak. Az MSZP viszont nem adta fel, állításuk szerint a kormány csak ideiglenesen táncolt vissza, ezért elkezdték az aláírásokat gyűjteni.

Összes cikkünket a vasárnapi nyitvatartásról itt olvashatja, arról pedig, hogy mi lesz nyitva most vasárnap, itt olvashat, sőt még azt is megnézheti, a városszéli bevásárlóközpontokhoz mely járatok viszik majd el Budapesten.

A jogszabály dióhéjban

A vasárnapi munkavégzésért 50 százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár. A munkaszüneti napon történő munkavégzésért pedig a munkavállalót 100 százalék bérpótlék illeti meg, ugyancsak 100 százalék bérpótlék jár a húsvét- vagy a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzésért. A törvény szerint az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg. Az önkormányzatok – a helyi sajátosságok figyelembevételével – rendeletben szabályozhatják az üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitvatartási rendjét. Ők szabályozhatják rendeletben a világörökségi területen működő, szeszes italt árusító üzletek 24 és 6 óra közötti nyitvatartásával összefüggő – a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó – többletfeladatokhoz igazodó összegű felügyeleti díjat. December 24-én – a vendéglátó üzletek, szálláshelyek, a virág-, az édességüzletek és az üzemanyagtöltő állomások, továbbá a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren, illetve az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzletek kivételével – az üzletek 14 óráig tarthatnak nyitva. A kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból – a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében – a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitvatartását korlátozhatja. A korlátozás keretében a kereskedelmi hatóság a jogsértő állapot megszüntetéséig kötelező éjszakai zárva tartási időszakot rendelhet el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik