Belföld

Használhatatlan vádiratot nyújtott be az ügyészség a Quaestor-ügyben

tarsoly csaba őrizetben (Array)
tarsoly csaba őrizetben (Array)
Ha így folytatja az ügyészség, nem lesz Quaestor-per. Ők arra hivatkoznak, már így is tűrhetetlenül kövér az iratanyag, a bíróság szerint viszont megjelölhetnék, melyik bizonyíték mit bizonyít.

Ordas hibákat vétett a Fővárosi Főügyészség a Tarsoly Csaba ügyében készített vádiratban a bíróság szerint – írja az Origo. Ha a vádiraton nem változtat az ügyészség, simán előfordulhat, hogy Tarsoly és társai, akik a gyanú szerint felelnek a Quaestor bedőléséért és 30 ezer ember megkárosításáért, megúszhatják az egész pert. A vicc az egészben, hogy a főügyészség “világszínvonalú nyomozás”-ról beszél, miközben a vádiratot nem sikerült világszínvonalúan összerakni.

A Fővárosi Törvényszék szerint márpedig hiányos a március végén benyújtott 1548 oldalas vádirat.

Hat hete van az ügyészségnek arra, hogy jogászkodás helyett változtasson, mert ha nem teszi, május 31-én a bíróság megszünteti az eljárást. Erről április 1-én írtak az ügyészségnek. Az ügyészség azonban állítja, a javítás lehetetlen. Márpedig a bizonyítási oldalon vannak komoly hiányosságok, ami nem lényegtelen. Az ügyészség szerint a vád törvényessége nem lett megkérdőjelezve, csak pár hibát kell javítaniuk, másnap viszont már közölték, nem teljesíthetik a bíróság óhaját.

Ibolya Tibor, a Fővárosi Főügyészség vezetője azzal érvelt, hogy “az ügyésznek nincs olyan törvényben előírt kötelezettsége, amely azt írná elő, hogy a bizonyítékokat a bizonyítandó tényekhez társítva kell a vádiratban megjelölnie”. Ibolya arra a törvénymódosításra hivatkozik, miszerint már nem kell a vádiratban megjelölni pontosan, melyik eszköz minek a bizonyítására szolgál. Tehát ha adott egy merevlemez, akkor a bíróságnak kell kikeresnie egy adott lementett beszélgetést, ami bizonyító erejű lehet.

Iszonyatos mennyiség

A főügyész szerint problémás, hogy így is hatalmas a nyomozati anyag (132 ezer oldal), amihez több terabyte elektronikus adat is társul. Ibolya szerint ha teljesítenék a bíróság kérését, az anyag még ennél is nagyobbra duzzadna. A bíróság viszont épp a nagy anyagmennyiség miatt állítja, hogy így képtelenség lesz az eljárás, hogy nem tudják, melyik bizonyíték az adattároló melyik fertályában lelhető fel.

Arról nem is beszélve, hogy a védelem nem tud ezek ismerete nélkül felkészülni a tárgyalásra, ami még az Emberi Jogok Európai Egyezményét is sérti, pontosabban a tisztességes eljáráshoz való jogot. A bíróság szerint törvényi előírás a vád megalapozása, így az ügyészségnek pótolnia kell a hiányosságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik