Belföld

NVB-elnök: az új népszavazási javaslat nem kozmetikázás

Nagy változást jósol a népszavazási kezdeményezések terén Patyi András, aki szerint az új szabályozással a kormány nem fog elsőbbséget élvezni.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint az Országgyűlés előtt lévő népszavazási törvény módosítási javaslata paradigmaváltást hozhat a népszavazási kezdeményezéseknél.

Patyi András az M1 csütörtök reggeli műsorában azt mondta, a javaslat nem egyszerű kozmetikázása a jelenlegi szabályozásnak, hanem döntő változást jelent. Ha a kérdés önmagában jó, és azt hitelesítik, megkezdődhet az aláírásgyűjtés, miközben ugyanabban a tárgykörben több kezdeményezést is el lehet indítani. Így többen gyűjthetnek aláírásokat, ez viszont sokkal nagyobb felelősséget jelent mind az aláírásgyűjtők, mind az azt szervezők számára is.

Az NVB elnöke azt is megjegyezte, hogy az új szabályozás a kormánnyal szemben elsőbbséget adna. Ugyanis előnyt biztosít az aláírással történő kezdeményezésnek. Így, ha egy kérdéskörben megindul a szervezés, a kormány ugyanabban a kérdéskörben nem indíthat népszavazást – emelte ki az NVB elnöke.

Patyi szerint az új népszavazási szabályozás egy véleményversenyt, szervezési versenyt indukál, de ezzel együtt az állampolgárok szerepét is megerősíti a népszavazási eljárásokban. A Trócsányi Lászó igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat általános vitája szerdán kezdődött a parlamentben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik