Belföld

Meglepetéssel készül a tanári szakszervezet

Még a Nemzeti Pedagógus Kar se ért egyet a kormány minden oktatási elképzelésével. A szakszervezetek pénteken odacsapnak.

Nagy gyűjtést végzett az RTL arról, melyik tanári szakszervezet hogyan viszonyul a pénteki sztrájkhoz. A legmeglepőbbet a Nemzeti Pedagógus Kar, azaz a kormány által kedvelt tanári érdekképviselet vezetője, Horváth Péter mondta, akinek szervezete részt vesz a köznevelési kerekasztal munkájában is. Szerinte több kérdésben megegyeztek a kormánnyal, de sok kérdésben nem közeledett az álláspontjuk.

Horváthék is egyetértenek a Pedagógusok Szakszervezetének 25 pontjával, kivéve a tankötelezettség visszaállítását 18 évre. A sztrájkban nem vesznek részt, sőt Horváth szerint a tanárok többsége se fog csatlakozni. Ő maga mint intézményvezető engedni fogja a tanárainak a munkabeszüntetést.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta, többórás tárgyalás után jutottak megállapodásra Palkovics László államtitkárral. Persze nem az oktatási kérdésekben, hanem a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokról állapodtak meg. Gallóné közölte, csütörtökön 10 órakor meglepő bejelentést tesznek majd, és hozzátette, több iskolavezető nyomást gyakorolt a tanárokra.

Ercse Krisztina, a Civil Közoktatási Platform szervezője azt közölte, hogy nem szeretnének biodíszletek lenni a köznevelési kerekasztalnál, ezért nem vesznek részt a munkájában. Azt még nem tudja, hányan csatlakoztak a holnapi akcióhoz, a számuk folyamatosan növekszik. Ercse szerint ha nem állapodnak meg a kormánnyal, szeptemberben folytatni kell a tiltakozást. (Hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik