Belföld

Helikoptermutyi: pár milliárd adóforinttal gazdagabb egy cseh cég

Adott egy cseh cég, ami egy német tartománytól 15 éves helikoptereket vett. És adott a magyar belügy, amely a cseh cégtől többszörös áron megvette ezeket.

Újabb történet bizonyítja, hogy tele van pénzzel az ország: a Népszabadság cikke szerint 2,7 milliárd forinttal többet fizetett a Belügyminisztérium egy cseh cégnek öt darab helikopterért, mint amennyiért a csehek azokat megvették a német Baden-Württemberg tartománytól.

A tizenöt éves MD-902-eseket a European Air Services adta el a minisztérium Légirendészeti Szolgálatának. Szokás szerint közbeszerzés nélkül ment el négymilliárd forintnyi euró közpénz a beszerzésre.

A lap megtalálta a német tartomány honlapján a hirdetményt, miszerint anno 4,8 millió euróért adták el a helikoptereket, a cseh cég pedig 13,6 millióért adta tovább Magyarországnak. A vételárban benne van a felújítás és átfestés, ezután kerülnek majd a gépek a rendőrséghez. A lap forrásai szerint a fenti szervizelés bőven nem kerülhet annyiba, amennyivel növekedett a gépek ára.

Az amerikai MD Helicopters cég gépeit most is használja amúgy a rendőrség. A cseh cég az MD-k javítására szakosodott, szoros kapcsolatot ápol az amerikai vállalattal. A Belügyminisztérium nem válaszolt a Népszabadság kérdéseire az ügyben.

Felidézik, pár éve Borbíró Zoltán államtitkárságába került, hogy három darab 25 évnél idősebb orosz helikoptert vett a honvédség 3 milliárd forintért. Az ügynek más következménye nem lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik