Belföld

A Klik listázza a sztrájkoló tanárokat

A 24.hu információi szerint Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője kérte az adatokat. A sztrájkolók nevére állítólag azért van szükség, hogy tudják, kinek a béréből kell levonni, hogy április 15-én részt vesz a kétórás figyelmeztető sztrájkban. Ugyanakkor a listán azok is szerepelnek, akiknek nem lenne első két órája, de egyetértenek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform követeléseivel. Náluk ez – a Klik szerint – valamiként érinti a heti 32 órás kötött munkaidőt, amely egyébként a tanárok szerint köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Palkovics László korábban a Népszabadságnak azt mondta, munkajogi következményei lesznek, ha a pedagógus most pénteken az utcára megy tiltakozni és nem tart órát. Az minősül sztrájkolónak, aki a kétórás figyelmeztető sztrájk idején az iskolában marad. A figyelmeztető sztrájk törvényes következménye, hogy a sztrájkoló arra a két órára eső arányos bérét legfeljebb a sztrájkalapból kapja meg.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja visszautasította, hogy az oktatási államtitkár “fenyegeti” a tanárokat. Szigetvári Viktor elnök közölte: Palkovics Lászlónak az lenne a dolga, hogy megállapodjon a pedagógusok szakszervezeteivel, civil vezetőivel egy jobb oktatási rendszerről, hiszen “jobb- és baloldali emberek egyaránt tudják”, hogy változtatni kell az oktatási rendszeren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik