Belföld

PDSZ: jogszerű lesz a pénteki tanársztrájk

A tanári szakszervezet vezetője szerint ez most nem olyan tiltakozás lesz, mint a március végi, ők betartják a jogszabályokat. Az ápolók is beállnak a sztrájk mellé, még ha a kórházak hátráltatják is őket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint jogszerű a péntekre tervezett kétórás figyelmeztető sztrájk, amit az oktatás helyzete miatt tartanak. Mendrey László, a szakszervezet elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a március 30-i polgári engedetlenségi akcióval szemben, ami tudatos jogsértés volt, a mostani sztrájk nem ütközik a jogba. A sztrájkban részt vevő tanároktól munkabért is levonnak.

Kiemelte, hogy tudomásul vették a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) feltételét, miszerint a pedagógusoknak kell gondoskodniuk a gyermekek felügyeletéről pénteken. Ezt jogi visszaélésnek nevezte, mivel szerinte úgy nem lehet sztrájkolni, ha közben dolgozni kell. A diákok felügyelete márpedig munka – tette hozzá, megjegyezve, órát tartani könnyebb annál, mint mással lekötni az iskolások figyelmét, ha azonban tanítanának, értelmét veszítené a sztrájk.

Hozzátette, nem kívánják megakadályozni azokat a pedagógusokat, akik dolgozni szeretnének és nem sztrájkolnak, azonban azt kérték az igazgatóktól, hogy ezek a tanárok ne tanítsanak, hanem más munkát végezzenek péntek délelőtt. Mendrey úgy fogalmazott: minden okuk megvan arra, hogy a legkeményebb kényszerítő eszközt vessék be azért, hogy a kormány “észhez térjen”.

Jönnek a fekete nővérek

Sándor Mária ápolónő, aki fekete ruhás nővérként vált ismertté, arról beszélt, hogy Az Emmi mostohagyermekei akciószövetség “fekete ruhás pénteket” hirdetett a fehér, korrupciómentes egészségügyért. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, nincs tisztességes betegellátás Magyarországon.

Arra kérte az egészségügyi dolgozókat, így az orvosokat és a nővéreket, hogy viseljenek fekete ruhát vagy szalagot. Mivel azonban ezt tudomása szerint több kórházban nem engedélyezik, arra szólította fel a civileket, hogy ők álljanak ki a kórházak elé fekete ruhában az akciótól eltiltott dolgozók helyett az oktatási sztrájk idején, reggel 8-10 óra között.

Krasznai Gábor, a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért nevű Facebook-csoport szóvivője azt mondta: céljuk, hogy minél több település feketébe öltözzön pénteken, ezért szalagokat, molinókat helyeznek ki utcai oszlopokra. Szimpatizánsaiknak azt üzente, nem kell félniük, mert igazuk van.

Április 20. is jogszerű lesz

Folytatják az április 20-ra meghirdetett egész napos sztrájk előkészítését, mivel annak – szemben az Emmi államtitkárának szavaival – nincs akadálya – írta a pedagógusok sztrájkbizottsága szerdai közleményében. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az M1-en szerda reggel azt mondta, hogy egy 2013-as megállapodásban a sztrájkbizottság lemondott a munkabeszüntetés jogáról bizonyos változtatásokért cserébe.

A megállapodásban valóban szerepel, hogy a sztrájkbizottság lemond a sztrájk megszervezéséről, de az kizárólag az akkori megállapodásban foglaltakra vonatkozik – írták. A jelenlegi követeléseket azonban az akkori megállapodás nem tartalmazza, az április 20-ra meghirdetett sztrájknak nincs akadálya, az jogszerű. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik