Belföld

Már kijelölték a román határnál a gyodát

gyoda(1)(430x286).jpg (Array)
gyoda(1)(430x286).jpg (Array)
Egy balkáni lap ír arról, hogy hamarosan akár a kerítést is építheti a magyar állam a román határon. Románia pedig rábólintott a kvótára, hatezer menekültet kapnak.

Magyarország elkezdte kijelölni a határkerítés nyomvonalát a román határon, hogy megakadályozza a menekültek beáramlását ebből az irányból – írja a Balkan Insight. A balkáni hírportál azt írja, a múlt héten 50 kilométerenként jeleket helyeztek el a határon.

A Biharkereszteshez és így a román határhoz közel fekvő Bedő polgármestere, Erzényi Antal is azt mondta a lapnak: “Úgy tűnik, egy szögesdrótos kerítést létesíthetnek nemsokára”. A román-magyar határ 250 kilométer hosszú.

A budapesti kormány a lap szerint nem erősítette meg az értesüléseket, de korábban is azt közölte, amint szükséges, megépíti a kerítést. Felidézik, hogy a szerb és a horvát határon is gyorsan felhúzta a kerítést a magyar fél.

Arról is ír a lap, hogy Románia nemrég kapta meg az első menekülteket az elosztási kvóta alapján. Őket Galatiban (azaz Galacban) helyezték el, tizenöten vannak. Idén és jövőre 6205 menekült betelepítésébe egyezett bele Románia. Az országot megkímélte a menekülthullám, tavaly csak 913 menedékkérelmet adtak be itt, ami így is 12 százalékkal több, mint a 2014-es adat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik