Budapest, 2016. április 11.
Orbán Viktor miniszterelnök kézfeltartással szavaz a napirendről az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 11-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Belföld

5 lépés, amivel a kormány gyakorlatilag azonnal elpusztítaná az ellenzéket

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 04. 12. 16:09

Sikerült.

A kormány kiénekelte a sajtot az ellenzék szájából, amikor visszavonta az egyik legnépszerűtlenebb intézkedését, a boltok vasárnapi zárvatartását. Óriási siker ez, de bőven van ott még, ahonnan ez jött. Az Orbán-kormány gyakorlatilag egzisztenciát építhetne arra, hogy a saját népszerűtlen döntéseit vonja vissza. Népszerűtlenebbek lehetnének, mint valaha.

Sőt, ezzel a Fidesz bebizonyítaná, hogy teljes szívvel hisz a fékekben és ellensúlyokban, mert nemcsak kormányt, de ellenzéket is képes adni a magyar demokráciának. Az MSZP (és a többiek), valamint a Jobbik állapotát nézve Orbánék akár sikeresebbek is lehetnének az ellenzéki politizálásban, mint maga az ellenzék.

Gyorsan meg is írtunk egy listát az Orbán-kormány népszerűtlen intézkedéseiről, amelyeket az Orbán-ellenzék visszavonhatna. Nem saját kútfőből ötletelünk, elsősorban a kormány olyan rendelkezéseit soroljuk fel, amelyek visszavonásával a ellenzékként is népszerűek lennének.

Az oktatás központosítása

A Fidesz hatalmasat nyerhetne, ha beállna a pedagógustüntetés mögé. Elsőre persze furcsán hangzana a váltás, de még mindig több értelme lenne politikailag, mint a vasárnapi boltzár visszavonásának. Az már rögtön jó húzás lenne, ha egyszer csak felszámolnák a Kliket. Erre egyébként – a boltzár körüli maszatoláshoz hasonlóan – már tettek utaló és cáfoló megjegyzéseket is.

A pedagógustüntetés azért komoly ügy, mert az emberek háromnegyede a tanárok, nem pedig a kormány mellett áll. A Hvg és a Medián közös közvéleménykutatása szerint még a fideszesek túlnyomó többsége is egyetért a tanárok – olykor elég homályos – követeléseivel.

Sőt, a követelések annyira homályosak, hogy a gyakorlatban szinte csinálni sem kellene semmit, csak névleg a tanárok mögé állni. A legtöbben például azt gondolták, hogy a pedagógusok a béremelésért tüntetnek, pedig ez egyáltalán nem szerepelt egyik követeléslistában sem a sok közül.

Adócsökkentés és adóemelés

Volt egy másik kutatás is, csak ezt nem a nyilvánosságnak szánták. Az Index viszont megszerezte a Nézőpont VIP-kutatását, amelyet csak a kormánynak készítettek. Ebben is szerepelt, hogy az oktatáspolitika megítélése borzalmas, de volt még pár gyöngyszem, amelyekre érdemes lenne odafigyelni.

Az Orbán-kormány adópolitikáját a kezdetektől az alacsony jövedelemadó és magas forgalmi adó jelentette. Ezzel viszont a magyarok nagy része nem ért egyet. Az alacsony jövedelemadó nehezen érzékelhető, olyan magas minden más, keresetre nehezedő adóteher.

A magas áfa viszont azonnal szembetűnik. Ha ezt a két adónemet, mármint az ezekhez való hozzáállást megváltoztatná a kormány, úgy énekelnék ki a sajtot az ellenzék gazdasági agytrösztjeinek szájából, hogy maga a sajt húzná alá hegedűn a nótát. A Nézőpont szerint csak az emberek 22 százaléka szeretett volna szja-csökkentést, 62 (!) százaléka pedig áfacsökkentést.

Trafikmutyi

Na, itt lenne igazán bátor beleállni saját magunk ellenzékébe. A trafikmutyi megszüntetésével egyszerre több legyet is üthetne Orbán:

  • Eltörölhetne egy rendkívül népszerűtlen intézkedést,
  • Megregulázhatná Lázár János renitenciaminisztert,
  • És eltörölhetné a XXI. századi Magyarország leggusztustalanabb politikai műszavát.

Ettől még a legvisszafogottabb Mráz Ágaston Sámuel vagy Lánczi Tamás is olyan erős kormányzást látna, hogy az szkanderben büntetné Fekete Lászlót. A trafikmutyi egyébként tényleg népszerűtlen, ahogy minden olyan intézkedés az, amely

  • egyrészt piacokat rendez át, forgat fel, majd játszik a haverok kezére,
  • másrészt befolyásolja – ebben az esetben nehezebbé is teszi – azt, hogyan élik az életüket az emberek.

A Vs.hu nemrég hosszú és kínkeserves munkával kiperelt egy rakás (több tízezer oldalnyi) kutatást a Századvégtől, amelyek amellett, hogy drágák és, khm, szakmailag kifogásolhatóak voltak, egy csomó érdekes adatot is tartalmaztak. Például azt, hogy a trafiktörvényről, amelyet ugyebár úgy nyújtottak be, hogy

a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény,

az emberek 70 százaléka eleve azt gondolta, hogy nem fogja csökkenteni a dohányzó fiatalok számát.

Alföldi Róbert

Szintén ugyanezekben a felmérésekben szerepel, hogy az emberek többsége Alföldit szerette volna a Nemzeti Színház élén látni, nem Vidnyánszky Attilát. A megkérdezettek 60 százaléka szerette volna, hogy Alföldi Róbert maradjon. Arra a kérdésre pedig, hogy egy művész értéke függ-e nemzeti elkötelezettségétől, több mint 86 százalék szavazott nemmel.

Hoppá.

Alföldi kinevezése egyetlen problémát oldana csak meg, de az a probléma már tényleg nagyon várat a megoldásra:

bekussoltatná Újlipótvárost és a Fidesz liberális médiaellenzékét.

+1

A legdurvábban viszont mégis akkor szúrhatna ki a kormány a baloldallal, ha… jó, ezt még húzom egy kicsit. Szóval akkor lenne igazán kiénekelve a sajt a szájakból, akkor maradna tényleg téma nélkül a baloldal, akkor nyomná el végleg az ellenzéket az Orbán-kormány,

ha hirtelen és meglepetésszerűen abbahagynák a lopást.

Na, ezzel tényleg elvennék a teljes ellenzék összes lőporát.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.