Belföld

Már nem 90 százalék lopja az áramot Mésztelepen

A korábbi kilencvenről két százalékra csökkent az áramlopások aránya Tatabánya Mésztelep városrészében.

A siker az E.ON csoport, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat hároméves programjának köszönhető. Az áramszolgáltató közleménye szerint csaknem százmillió forint ráfordítással az áramlopásokkal leginkább sújtott utcákban fizikailag elérhetetlenné tették a hálózatot, és a programban részt vevő családoknak a villanyoszlopokra szerelt előrefizetős mérőket telepítettek.

Így a felhasználók tudták, mennyi áramot használhatnak fel, de a mérőórát befolyásolni vagy megkerülni nem lehetett. A lakók vállalták, hogy a programba belépve minden órafeltöltésük egy részével a korábbi tartozást törlesztik. Az évente százmillió forintot is elérő illegális vételezés behajtására nem volt mód, de ezzel a módszerrel az évek során felhalmozódott 22 millió forintos számlahátralék 2016 elejére 7,7 millió forintra csökkent.

A hátralékok rendezése érdekében az önkormányzat lehetőséget adott a jogcím nélküli lakáshasználóknak adósságuk rendezésére, majd egy új bérleti szerződés megkötésére új fizetési szabályokkal. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig kályhákat adott a korábban elektromos eszközökkel fűtő családoknak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MTI/Balázs Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik