Belföld

Soltész: a liberalizmus rombolja, pusztítja a lelkeket

Ha egy nemzet, egy ország, de akár egy földrész élni akar, akkor a kereszténységre kell építenie - fogalmazott Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a csömöri reformátusok gyülekezeti otthonának ünnepélyes alapkőletételén.

Az államtitkár azt mondta: a 20. század totalitárius diktatúrái az embert tettekkel, lélekben pusztították, az ezt követő liberalizmus pedig máig rombolja, pusztítja a lelkeket.

A liberális értékrendet vallókra utalva úgy fogalmazott: “a rombolás, és nem az építés áll a fejükben”,  nem tudnak örülni semminek, sem a települések megszépülésének, sem sportcsarnokok épülésének, a legkevésbé pedig annak, ha templomok, egyházi intézmények, iskolák épülnek, újulnak meg. A lelkek, az erkölcsi értékek rombolását támogatják, s a hagyományos alapértékek megőrzése ellenükre van, ezek szétverése az élet számos területén megmutatkozik – mondta.

Soltész Miklós kiemelte: amikor Nyugat-Európában fölszentelt templomok válnak – jobb esetben – múzeumokká, kávéházakká, legrosszabb esetben pedig mulatókká, éjszakai szórakozóhelyekké, vagy a Közel-Keleten keresztényeket ölnek meg, rombolják templomaikat, akkor Magyarországon sok száz templom szépül meg. Mindez üzenet a világ felé – tette hozzá.

Esztergály Előd Gábor, a csömöri református gyülekezet lelkipásztora felidézte, hogy eddig a helyi evangélikus templomban tartották az istentiszteleteket, A Magvető Háza gyülekezeti otthon megépülésével azonban végre régi vágya teljesül a közösségnek. Hozzátette, hogy a tervek szerint a gyülekezeti termet, lelkészi hivatalt és lelkészlakást magában foglaló épület jövő nyárra készül el. A most elhelyezett időkapszula a többi között tartalmazza a gyülekezet névsorát, a gyülekezeti újság legfrissebb számát és egy új fordítású Bibliát.

Fábri István polgármester (Csömöri Civil Egyesület) az ünnepi eseményen hangsúlyozta: az elmúlt két és fél évtizedben meghatározó szerepet játszottak, és jelentős mértékben járultak hozzá a csömöri identitás megőrzéséhez és megerősítéséhez a helyi civil szervezetek, s köztük különösen fontos helyet foglalnak el a keresztény-keresztyén közösségek.

A település vezetője beszélt arról is, hogy a gyülekezeti ház helyszíne az egész nagyközség számára is szimbolikus, hiszen ez a településrész néhány éven belül Csömör új központjává válhat.

Az ünnepélyes alapkőletételen jelenlévő William McCully lelkész történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, és tolmácsolta az ír presbiteriánus egyház szívélyes üdvözletét, valamint saját, dundonaldi gyülekezete jókívánságait. Hozzáfűzte: igyekeznek megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel, ha csekély mértékben is, de segíteni tudnak.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik