Belföld

Navracsics: válaszút előtt az Európai Unió

El kell dönteni, hogy a nemzetállamiság vagy az európai államiság irányába haladjon tovább a szervezet - mondta Navracsics Tibor.

Az Európai Unió az önszabályozás szándékával alakult meg, a döntések meghozatalát és betartását kikényszerítő eszközök nélkül, azzal az elképzeléssel, hogy a politikát és a politikusokat távol tartsák az alapvetően szakmai alapokon működő szervezettől.

Mára azonban komoly kérdéssé vált, hogy “értelmezhető-e önkéntes jogkövetésre alapuló közösségként az átpolitizálódott Európai Unió” – fogalmazott Navracsics Tibor. Ellentmondást jelent, hogy míg a nagyállami érdekek a migránskérdés európai szintre emelését preferálják, addig folyamatosan szembesülünk az erre válaszként érkező, a nemzetállami széttartást jelentő eseményekkel – mondta Navracsics.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa Veszprémben, az Eötvös Károly Jogásznapon tartott előadást.

Az euró válsága arra az ellentmondásra mutatott rá, hogy egy új pénznemet úgy vezettek be, hogy közben az ezt garantáló intézményrendszer nemzeti szinten maradt. Kiemelte: szembesülni kell azzal is, hogy Görögország folyamatosan megszegi a magára vállalt uniós szabályokat, ez “komoly politikai léket ütött a közbizalmon”.

A migránsválságról szólva elmondta, elsőként fordult elő az unió fennállása óta, hogy minősített többséggel vittek át egy olyan kérdést, amely a tagállamok szuverenitását érinti, hozzátéve: egyedülálló az a jelenség is, hogy erre válaszként két tagország – Magyarország és Szlovákia – azonnal az Európai Bírósághoz fordult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik