Budapest, 2016. március 1.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felszólal a közoktatás állapotáról szóló vitanapon, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 1-jén. A vitanapot az MSZP kezdeményezte.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Belföld

Ezért nem ülnek le a tanárok Balog Zoltán kerekasztalához

24.hu
24.hu

2016. 04. 08. 21:18

Az emberi erőforrások minisztere panaszáradatában mindent összefoglalt, amivel a tanároknak gondjuk van a mai közoktatásban. Érdemes elolvasni.
Korábban a témában:

Az emberi erőforrások minisztere megegyezést szeretne a köznevelés kérdéseiben. Balog Zoltán az ATV Szabad szemmel című pénteki műsorában kifejtette: az ő felelősségük, hogy mindenkivel beszéljenek, aki javítani akar a köznevelés rendszerén, a felhalmozódott hibákon. A miniszter szerint a köznevelési kerekasztal az, ahol van értelme dolgozni, itt már komoly eredmények születtek. Javasolta, hogy mindenki vegyen részt a munkájában.

Nem olyan ügyről van szó, amit egyik napról a másikra lehetne megoldani, de mindenkivel hajlandók tárgyalni – mondta, egyúttal türelmet kért. Hozzátette, vannak még olyanok, akiknek van mondanivalójuk az ügyben, ezért mindenkit várnak, akik valóban javítani akarnak a helyzeten.

25/20

A tárcavezető kiemelte annak jelentőségét, hogy a sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni, és sajnálja, hogy “kockáztatják ezeket az eredményeket”. A kérdéses pontok egy része bérügyeket érint, ezekben “nem tudunk továbbmenni, ez a probléma”, hiszen ehhez plusz 50 milliárd forint kellene, és “ez most nem megy” – fogalmazott.

Úgy vélte, a pedagógusok munkateher-csökkentésébe sem tudnak belemenni, mert az OECD- és más nemzetközi felmérések alapján a magyar pedagógusok óraterhelése így is az egyik legalacsonyabb az EU-ban, és “ennél lejjebb nem fogunk tudni menni”.

Arról is beszélt, hogy eddig még egyetlen önkormányzat sem kérte, hogy adják vissza az iskolákat. A korábbi rendszer működésképtelen volt, hiszen az önkormányzatok nagy adósságokat halmoztak fel, és ha a fenntartó fizetésképtelen, akkor az iskolák is. A 21. században ráadásul nem működhet úgy egy intézmény, hogy ne legyen külső minőségi kontroll, ezért hozták be a szakfelügyeletet, a minősítést, és ehhez egységes fenntartó kell – magyarázta.

Rossz a kerítés, szegény Kiss László

Balog azt is elmondta, hogy a háttérintézményekkel kapcsolatos döntés célja a bürokrácia-csökkentés, és még nincs végleges döntés. Arra is kitért, hogy a miniszterelnöktől kapta a mandátumát, és amíg ő ezt nem vonja vissza, végzi a munkáját. A német Hayek Clubban korábban általa mondottakkal kapcsolatban pedig kijelentette: a kerítés rossz dolog, ennek nem lehet örülni, de erre a kerítésre szükség volt és van, hogy Európában tisztességes, jó megoldás szülessen a magyar állampolgárok védelme érdekében.

A miniszter Kiss László, az úszóválogatott csütörtökön lemondott szövetségi kapitánya ügyével kapcsolatban kiemelte az emberi méltóság védelmének, valamint a gyermekek védelmének jelentőségét. Szerinte az is fontos, hogy ha valaki megbűnhődött, képesek legyünk a megbocsátásra. Azt mondta, ennél kevésbé lényeges kérdés az elismerések esetleges visszavonása, mert ha valaki érdemtelenül kapott meg egy kitüntetést, akkor “az, aki adta, az vállalja az ezzel kapcsolatos hibát, és ne a visszavonással próbálja tetézni a rossz döntését”. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.