Belföld

Egy év alatt szerezhetnének doktorit a sportolók Mocsai terve szerint

A Testnevelési Egyetem rektora úgy véli, ezzel méltó megbecsülést nyernének a sportszakemberek.

Egy új, speciális doktori fokozatszerzési eljárásban egyetlen év alatt szerezhetnének doktori címet a sportolók és sportszakemberek – írja a Népszabadság.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a Magyar Rektori Konferencia megbízásából írta azt a tervezetet, amely a lap birtokába került. A „Doctor of Sport and Physical Education” (DSP) fokozat megszerzésének főbb kritériumai, hogy a jelöltnek legyen diplomája osztatlan vagy mesterképzésben, és rendelkezzen legalább egy középfokú nyelvvizsgával a sportvilágban használt idegen nyelvek valamelyikéből. Szintén feltétel a „hosszú időn át kimagaslóan eredményes sportszakmai tevékenység”, illetve hogy a jelölt a Habitus Vizsgáló Bizottság előtt szóban átadja és megvédje tudását.

Mocsai szerint a fokozatszerzési rendszer célja, hogy „méltó megbecsülést nyerjenek” a szakemberek, a lap szerint azonban nem világos, hogy miért számíthatna a tudományos világban méltó megbecsülésre egy sportdoktor, aki a fokozatát mindössze egy év alatt szerezte meg.

A Testnevelési Egyetem rektorát egyébként tavaly avatták díszdoktorrá a Debreceni Egyetemen. Az intézményben több, tekintélyes tudományos munkássággal bíró személy felemelte szavát az ellen, hogy Mocsai úgy kapta meg a címet, hogy tudományos munkássággal alig rendelkezik. 2013-ban a felsőoktatási törvény módosítását lex Mocsainak nevezték el, mert ez tette lehetővé, hogy kinevezhessék rektorrá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik