Belföld

Terrorizmus: finomodott az Alaptörvény-módosítás tervezete

Több jelentős ponton változott az alaptörvény-módosítás tervezete a Magyar Idők csütörtöki számában megjelent információ szerint, a módosítással párhuzamosan pedig a honvédelmi tárca a terrorfenyegetés miatt kezdeményezni fogja a kabinetnél a nemzeti biztonsági stratégia és a nemzeti katonai stratégia átdolgozását. A Honvédelmi Minisztérium péntekre ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti pártok frakcióvezetőit a terrorveszélyhelyzet alaptörvénybe foglalásával kapcsolatban.

A lap értesülése szerint, az ellenzéki kritikákat figyelembe véve, az eredetileg javasolt 60 napról 30 napra csökkentették a terrorveszélyhelyzet elrendelésének idejét, amely alatt különleges jogrendet vezetnek be, a parlament folyamatos tájékoztatása mellett.

Emellett a jelenlegi jogszabályok által a különleges jogrendi helyzetekben (rendkívüli állapot, szükségállapot, veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet és váratlan fegyveres támadás) lehetővé tett 30 jogkorlátozó intézkedésből hatot kivettek a javaslatból.

A Magyar Idők úgy tudja: az új normaszövegben a terrorveszélyhelyzet kihirdetése esetében már nem szerepel az ország védelme szempontjából fontos termékek, energiahordozók, fogyasztási cikkek készletezésének korlátozása, forgalmuk szabályozása. Kikerült az intézkedések közül az import és az export korlátozása, a közbeszerzési eljárások felfüggesztése is.

Szintén kikerült a szövegből a lap szerint a külföldiek beutazásának korlátozása vagy tilalma, az ország területén élő nem magyar állampolgárok jelentkezési kötelezettsége és a tartózkodásukra vonatkozó korlátozás, valamint a külföldi személyekkel és szervezetekkel való érintkezés és kapcsolattartás korlátozása vagy tilalma is.

A Honvédelmi Minisztérium várja a pártok javaslatait, és kész azokról tárgyalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik