Belföld

Szekrényben marad a fekete ruha, Sándor Máriát alig támogatják kollégái

sandor-maria(210x140).jpg (Array)
sandor-maria(210x140).jpg (Array)

A Népszabadság megkereste az egészségügyi érdekképviseleti szervezeteket a fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Mária felhívásával kapcsolatban. Mint ismert, az ápolónő arra kérte az egészségügyi ágazat szereplőit, hogy április 15-én fekete rihában, illetve fekete szalag kitűzésével mutassák ki szolidartásukat a pedagógustüntetés résztvevőivel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kétórás figyelmeztető sztrájkot, a Tanítanék Mozgalom pedig újabb polgári engedetlenségi megmozdulást hirdetett aznapra, de a napilap összeállítása szerint az érdekvédő szervezetek távolságtartóan viszonyulnak a közös fellépés ügyéhez.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Cser Ágnes a lapnak úgy nyilatkozott: “négy szoclib kormány után” végre érdemben tárgyalnak a bérfelzárkóztatásról, reményeik szerint hamarosan tető alá hozzák a megállapodást, Sándor Mária viszonyt civil mozgalmat szervez. Tehát tulajdonképpen nem álltak be a fekete ruhás nővér mögé.

Sándor Mária egy civil

 

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szintén az ágazati bértárgyalásokkal érvelt, illetve ő is azt hangsúlyozta, hogy Sándor Mária egy civil, más eszközökkel bír, mint a szervezet. A Független Egészségügyi Szakszervezetnél egyelőre még nincsen testületi döntés arról miként reagáljanak a felhívásra, Soós Adrianna elnök személyes véleménye szerint azonban nem szerencsés

az egészségügy problémáit összemosni a pedagógusok érdekvédő akcióival.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetéhez hivatalos megkeresés még nem érkezett, az elnökség hamarosan kialakítja hivatalos álláspontját.

Támogatja viszont a kezdeményezést a még bejegyzés alatt álló 5.12 Szakszervezet, a Tiszta Egészségügyért és a Magyar Orvosok Szövetsége és az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport. A lapp megkérdezte Sándor Máriát az állásfoglalásokkal kapcsolatban. A fekete ruhás nővér úgy reagált:

Kedves kolléganők, itt a tükör a ti érdekképviseleteitekről!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik