Belföld

Rétvári: a kormány elkötelezett a párkapcsolati erőszak felszámolása mellett

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 07. 05:55

A kormány elkötelezett a párkapcsolati erőszak jelenségének felszámolása mellett, rögzítette Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki Szél Bernadett (LMP) képviselő írásbeli kérdésére jelezte: erre mindenki figyelmét felhívják.

A parlamenti államtitkár az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában jelezte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma számos, a vonatkozó országgyűlési határozattal összhangban lévő lépést tett meg, illetve készített elő az elmúlt időszakban is. Ezek között említette, hogy új szakmai protokollokat dolgoztak ki a kapcsolati erőszak áldozatait fogadó krízisközpontok, titkos menedékház és úgynevezett félutas házak működésére, ezzel erősítve a kapcsolati erőszak áldozatait segítő ellátórendszer működésének hatékonyságát. Az új protokollok elérhetőek a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal honlapján.

A minisztérium anyagi támogatása révén folytatódott 2015 őszén a kapcsolati erőszak elfogadhatatlanságára figyelmet felhívó, “Vedd észre!” szlogennel futó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával megvalósuló kampány.

Kiemelt célja volt a kampánynak, hogy az áldozatok felismerjék, hogy az, ami velük történik, nem elfogadható, joguk és lehetőségük van arra, hogy segítséget kérjenek.

További fontos üzenetként fogalmazták meg, hogy nem csak a fizikai és szexuális erőszak minősül bántalmazásnak. A kampány minden kreatív anyagán megjelent a minisztérium támogatásából megvalósuló prevenciós programban kialakított internetes aloldal, mely az érdeklődők számára biztosítja a megfelelő információkhoz való hozzáférést.

A módosított, vonatkozó Emmi-rendelet alapján a krízisközpont és a titkos menedékház székhelyén, illetve a legközelebbi településen lévő nevelési-oktatási intézmény számára kötelező, hogy a krízisközponti elhelyezést koordináló intézet (Országos Információs Telefonszolgálat) kezdeményezése alapján a krízisközpontban elhelyezett tanulóval vendégtanulói jogviszonyt létesítsen.

Emellett a gyermekvédelmi törvényben új szolgáltatási elemként nevesítetten megjelenítették a titkos menedékházat (A titkos menedékház fogadja a közvetlen életveszély elő menekülő áldozatokat; e személyek esetében a védelem és a titkosság biztosítása kiemelt követelmény).

Kitért arra is, hogy jelentősen megemelték a krízisellátás támogatását. A 2016. évi költségvetés 50 százalékkal nagyobb támogatást biztosít valamennyi krízisközpontnak, a titkos menedékház támogatása évi 8,4 millió forintról 16 millió forintra emelkedik.

Bővítik az ellátórendszer befogadó kapacitását – jelezte, hozzátéve: az idei év megnövekedett forrásai lehetőséget biztosítanak két új krízisközpont és egy félutas ház létrehozására. A kapcsolati erőszak áldozatait fogadó ellátórendszer tagjai számára 2015 őszén tartott tapasztalatcserét és képzést a minisztérium támogatásából az egyik ellátórendszerbeli civilszervezet. A hagyományteremtő jelleggel indult hálózati találkozók folytatását idén is tervezik.

Beszámolt arról is, hogy az alapvető cél az, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban megkapják azokat a javakat, szolgáltatásokat, amelyek szükségesek testi, lelki, szellemi fejlődésükhöz. Ezen célok eléréséhez elengedhetetlenül szükséges a gyermekjóléti szolgáltatások megerősítése, s ennek egyik eszköze, hogy 2016 január 1-ét követően gyermekjóléti szolgáltatás és családsegítés kizárólag egy szolgáltató keretében működtethető. A kormány megnégyszerezte a gyermekjóléti központok számát azzal, hogy létrehozták a járásközponti önkormányzati fenntartású család- és gyermekjóléti központokat, amelyek száma országos szinten 48-ról 197-re emelkedett.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.