Belföld

Pintér Béla fél, sajnálja a pletyka érintettjeit, de újra megcsinálná A bajnokot

A rendező szerint A bajnok tíz év múlva is színpadon lesz, és alig várja, hogy „olyan emberek üljenek a nézőtéren, akik semmit sem tudnak a pletykáról.”

Pintér Béla a Heti Válasznak azt mondja, nem hiányzott a botrány, de csak akkor érezte, milyen következménye lesz A bajnok című darabjának, amikor a bemutató előtt az Index megírta a Mese a polgármesterről, akit a leszbikus felesége egy sportolónővel csal meg című cikket. Szerinte Máté Gábort, a Katona igazgatóját is sokkolta a cikk és a későbbi események.

A rendező szerint ennek ellenére a darab tíz év múlva is színpadon lesz, és alig várja, hogy „olyan emberek üljenek a nézőtéren, akik semmit sem tudnak a pletykáról.” Elismeri, felülkalibrálta a magyar közállapotokat. Ő maga nem akart gúnyolódni, fájdalmat okozni, de a történtek után már tudja, alantas erőket szabadított fel.

Ő is fél

Az utcán folyton a hátam mögé nézek, megrémülök, ha az autóm mögött megjelenik egy maszkos motoros, de az én szenvedésem nyilván semmi ahhoz képest, amit a pletyka érintettjeinek kell átélniük. Ezt nagyon sajnálom.

Pintér Béla ugyanakkor azt mondja, belső viaskodása ellenére a darabot akkor is megcsinálta volna, ha előre látja a következményeit, és akkor is, ha ellenzéki politikusról szólna a pletyka. Szerinte nem lehet ráismerni a politikusra. A bajnok is többrétegű, áttételesen feszeget társadalmi problémákat, csak a nézők egy része leszűkíti az értelmezési keretet. Ezt sajnálja. Abban bízik, hogy a többség nem gúnyolódni megy színházba, tragédiaként éli meg az előadást. A rendező a Heti Válasznak azt mondja, a pletyka érintettjeitől magánemberként talán bocsánatot kérne, hiszen van benne lelkifurdalás, de alkotóként nem. 

Gyilkos kórkép

Ennek nevezi Jordán Tamás lapunknak A bajnok című előadást. A Kossuth-díjas rendező, színházigazgató a botrány miatt szorongva ült be a Katonába, de úgy jött ki, mint amikor

egy magyar NB I-es csapat edzője megnéz egy Bajnokok Ligája rangadót.

Szerinte van az a helyzet, amikor már nem lehet csöndben maradni, de a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatójaként csak ennyit mond, most, “ha közeledik is ez az állapot, még nem érkezett el.”

Nagyon-nagyon másként beszélne tisztán magánemberként, de Szombathely sziget, menekülés számára, és ezt egyre kevésbé akarja elrontani azzal, hogy a közállapotokon eszi magát. A bajnokot átvihetné vendégjátékra színházába, de nem biztos, hogy újra igazgató lenne.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik