Belföld

Nem volt kesztyű, műtéteket kellett elhalasztani a SOTE bőrklinikáján

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 07. 09:29

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Intézetében két hete csak nejlonkesztyűt használhatnak a dolgozók – írta meg az Index. Értesüléseik szerint a hírt március végén, egy reggeli értekezleten közölte az intézet munkatársaival Kárpáti Sarolta igazgató, aki azzal indokolta a döntést, hogy

előző nap teljesen kifogyott a kesztyű a műtőből, ami miatt több operációt, kezelést el kellett halasztani.

Az új szabály nem vonatkozik a műtő és a fekély ambulanciára.

Az Index úgy tudja, hogy az említett értekezleten nagy felháborodást váltottak ki az igazgató szavai, felemelte szavát Bencés Ilona klinikai főnővér is, aki emlékeztetett: az egyetem munkavédelmi oktatásán azt tanítják, hogy a nejlonkesztyű nem véd a fertőzések továbbadásától. A főnővér húsz jelenlévő előtt jelentette ki, hogy „gumikesztyű híján az intézetben nem állnak rendelkezésre a betegellátás alapvető feltételei”, a portál úgy tudja, hogy Kárpáti Sarolta erre csak annyit válaszolt, hogy megvannak az elégséges feltételek.

Nem csak kesztyű, szappan és kézfertőtlenítő sincsen

A klinika több dolgozója másképpen látja a helyzetet: állítólag szobákban rég nem lehet szappannal, kézfertőtlenítővel találkozni, vécépapír, kéztörlő pedig nemhogy a betegeknek nincs, az orvosok is felváltva, beosztás szerint vásárolják maguknak.

Az alapvető higiániai eszközök után két hete a gumikesztyűt is maguknak veszik a dolgozók.

Az ápolók, takarítók és rezidensek 100 000 forint körüli fizetését azonban érzékenyen érinti, hogy 3000-4000 forintért maguknak kell megvenniük egy doboz gumikesztyűt.

A portál úgy tudja, az intézet dolgozói nem kaptak ígéretet arra, hogy mikor kaphatnak ismét gumikesztyűket munkájuk biztonságos ellátásához. Megkeresésükre a SOTE trükkös választ adott, szavaik szerint

nincs korlátozás a védőeszközök használatában a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani-, és Bőronkológiai Klinikáján, – ahogy az Egyetem többi klinikáján sincs -; a védőkesztyűk alkalmazása minden klinikán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján történik.

Azonban a védőkesztyű kifejezés a kevésbé biztonságos nejlonkesztyűt is magába foglalja – holott a kérdés a gumikesztyűkre vonatkozott. A kórházi fertőzésekről korábban többször írtunk, cikkeinket itt találja.

UPDATE: A SOTE csütörtökön közleményben cáfolta az Index értesüléseit. Az egyetem tájékoztatása szerint nem maradtak el műtétek és nincs korlátozás a védőeszközök használatában az egyetem egyetlen klinikáján sem.

Közleményükben azt írják, hogy a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak – mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és a WHO ajánlásával is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.