Belföld

Nem Pukli, hanem Mészáros, Habony és Vajna veszélyes Orbánra

Meg az RTL Híradó ereje.

A Heti Válasz elemzői abban egyetértenek, hogy az RTL Híradó nem lett puhább. Mráz Ágoston Sámuel szerint a kormányhoz közeli csatornák és az állami média hírdömpingje hosszabb távon elég lehet, de kincstári optimizmus lenne azt hinni, hogy ezek az orgánumok képesek elérni annyi szavazót,

hogy kiváltsák az RTL-t, és megfelelő ellensúlyt tudjanak képviselni az ellenzéki csatornákkal szemben. Ezt a feladatot egy-két év alatt immár a TV2-nek kell teljesítenie.

Török Gábor szerint az új, kormányközeli termékek elindítása, a Fidesz médiaátalakítása egyelőre sikertelen. Többnyire

önmagukat hiteltelenítő médiumokat, illetve bukdácsolást, dilettantizmust és buta szervilizmust látunk.

Szerinte az RTL erejét jelzi, ahogy egy pár perces, Mészáros Lőrinc sikereiről szóló tudósítására reagáltak – nyomdafestéket nem tűrő indulattal – egy focistadion biztonsági őrei.

Ez a történet szerintem kifejezetten életveszélyes Orbán Viktorra nézve.

A felcsúti polgármester és a kormányfő szoros kapcsolata ismert, a médiában

jól felépített történet, és ha a miniszterelnök a korrupciós vádakra csak újabb és újabb viszontvádakkal reagál, azzal nem oszlik el a gyanú, és nem lesz válasz az alapkérdésre.

Mráz Ágoston Sámuel természetesnek tartja Orbán reakcióját a vagyoni helyzetét firtató, szerinte alaptalan vádakra.

A kormányfőre az átlagválasztó, szerinte nem alaptalanul, a luxust vagy a rongyrázást kifejezetten kerülő politikusként gondol. Márpedig a vagyonosodás vádjával plebejusokat nem lehet sarokba szorítani.  

Török Gábor ezt vitatja.

Ezt a képet veszélyezteti minden hír- és képanyag, amely barátai és szövetségesei, Mészáros Lőrinc, Habony Árpád, Andy Vajna és a körülöttük kerengő celebvilág gazdagodásáról és életmódjáról szól.

A Fideszt ráadásul most ők jelenítik meg. A párt korábbi arcai (Áder János, Kövér László, Szájer József) nem ingerelték a választókat fényűző hobbikkal, kétes ügyekkel.

Pukli kontra Orbán

Ugyanakkor azt is naivitásnak tartja, ha az ellenzéki oldalon a hiányzó politikai erőt, a „kockás inges” tiltakozáshoz hasonló demonstrációktól remélik.

Ha Pukli Istvánt egyszerű pedagógusként vagy iskolaigazgatóként nézem, azt mondom, ügyesen szerepel, de ha – hívei túlzott elvárásának megfelelően – Orbán Viktor 2018-as kihívójaként, Magyarország következő miniszterelnökeként kell értékelnem a teljesítményét, akkor bohózattá válik az előadás.

Mráz Ágoston Sámuel erre még azzal is rákontráz, hogy szerinte nemcsak az a veszély, hogy hívei tekintenek megváltójelöltként Puklira, ő maga is hajlamos elhinni, hogy tényleg ő lehet a Messiás.

Gyurcsány Ferencnek is az az egyik legsebezhetőbb pontja, hogy néha saját maga hatása alá kerül – pedig ő sokkal profibb politikus.

Török szerint nem is a mozgalmak, hanem az általuk felvetett témák a veszélyesek, hiszen éppen azok a területek kerülnek reflektorfénybe, amelyekről a Fidesz inkább elterelné a figyelmet. Mráz szerint a kormány tudatában van ennek, ezért igyekszik lépéseivel gyengíteni a tanárok mozgalmának erejét. Részletek a legfrissebb Heti Válaszban.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik