Belföld

Megmarad a Lukács Archívum

mta (Array)
mta (Array)

A Lukács Archívum kézirattárát a digitalizálási és katalogizálási feladat által megkívánt ütemezésben az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattárába szállítják át, és biztosítják az irattári szakmai előírásoknak megfelelő digitalizálását és katalogizálását – tudatta csütörtöki közleményében a Magyar Tudományos Akdémia (MTA). Mint írják, április 5-én Lovász László, az Akadémia elnöke találkozott Agárdi Péterrel, a Lukács György Alapítvány kuratóriumának elnökével. Lovász László megerősítette, hogy az MTA számára fontos, hogy a Lukács Archívum fennmaradjon, kutatható legyen.

Lovász László egyértelművé tette: nincs szó a Lukács Archívum szétdarabolásáról, mert a Lukács Archívumban jelenleg őrzött valamennyi könyv, illetve a digitalizálás és katalogizálás után a kéziratok is átkerülnek az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Filozófiai Intézetébe, így megvalósul a gyűjtemény egyben tartása.  Az MTA elnöke a gyűjtemény részének tekinti valamennyi, a jelenlegi Lukács Archívumban őrzött könyvet, iratot és kéziratot. A megbeszélésen lehetőségként felmerült, hogy amennyiben az örökösök belegyeznek, akkor az Archívum egyes bútorai és berendezése is a Filozófiai Intézetbe kerülhetnek.

Nem lesz emlékhely

Lovász László elmondta, hogy az MTA nem tart fenn emlékhelyeket legkiemelkedőbb tudósainak sem, mivel szellemi örökségük megőrzését eredményesebben szolgálja tudományos munkásságuk elemző bemutatása. Ugyanakkor amennyiben akár a Lukács Alapítvány, akár magánszemélyek vagy más szervezetek az emlékhelyet fenn kívánják tartani, úgy az Akadémia ennek szervezési lépéseiben, technikai lebonyolításában segítséget nyújt, együttműködve az V. kerületi önkormányzattal.

A fentiekről Lovász László további egyeztetést tart a filozófiai szakterület vezető tudósaival is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik