Belföld

Lendvai Ildikó a Kiss-ügyről: „El a kezekkel a Zsuzsannáktól”

Kiss László botránya kapcsán élesen kikelt az áldozathibáztatás ellen a szocialisták volt elnöke.

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke is megszólalt azzal kapcsolatban, hogy kiderült: Kiss László az 1960-as évek elején börtönben ült, miután harmadmagával megerőszakolt egy védekezésre képtelen nőt.

A politikus a Facebookon azt írta: a mai Kiss Lászlóról nincs véleménye, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az emberek változhatnak és vezekelhetnek. Gyalázatnak nevezte ugyanakkor, hogy vannak, akik a mai Kiss Lászlóról úgy akarják „lemosni a sarat”, hogy azt az áldozatra kenik.

Lendvai szerint elég az olyan kijelentésekből, mint hogy „kihívóan viselkedett”, vagy „szeretett szeretkezni”. Nemcsak azért, mert ez halottgyalázás, hanem azért is, mert ezzel az erővel az is bocsánatos bűn lehetne, ha egy úszóedző vízbe fojtja tanítványát, mondván, „szereti a vizet”.

A volt pártelnök utalt arra: a Parlamentben is voltak olyan hangok, hogy „az asszonyt azért verik, mert nem szül elég gyereket és túl emancipált”. Az áldozathibáztatásra említett még olyan példákat, hogy „a hajléktalan elitta az eszét és miért nem mosakszik”, „a rokkant minek szimulál”, „a szegény azért szegény, mert nem akar dolgozni”, „a gyereke azért éhezik, mert túl sokat szült”.

Elég. El a kezekkel Zsuzsannától. El a kezekkel a Zsuzsannáktól

– zárja bejegyzését Lendvai Ildikó. A Zsuzsanna névvel arra utalt, hogy az áldozatot korábban Zsuzsannaként emlegették.

Nem a Kiss László-vitába akarok beleszólni. Az 55 évvel ezelőtti, förtelmes bűncselekményről van véleményem. A mai Kiss…

Posted by Ildiko Lendvai on Thursday, 7 April 2016

Ajánlott videó

Olvasói sztorik