Élő Belföld

Lázár az úszókapitányról: a megbocsátás keresztény erény

  • Szorongatná az MSZP a kormányt, miután a Kúria döntését követően elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat a boltzáras népszavazáshoz.
  • De Lázár János a kvótaellenes népszavazásról beszélt.
  • A boltzáras népszavazást támogatja, de kiáll a szabad vasárnap mellett.
  • Kiállt az úszó szövetségi kapitány, Kiss László mellett is, szerinte a tíz olimpiai arany eleget nyom a latban, hogy ne vonják vissza a kitüntetéseit.
  • Kemény kérdéseket kaphat a miniszter a 45. Kormányinfón.

Ezek a hitelminősítők!

A hitelminősítőkről azt mondta, Varga Mihály dolgozik azon, hogy ők is elismerjék a magyar gazdaság teljesítményét. Legutóbb a bankadó magas szintje volt az ok, hogy nem minősítettek fel. Ez csökkenhet, a felminősítést ezt segíti.

Lesz-e Csontváry-turné?

Lázár szerint nyugaton csak a zenén és a képzőművészeten keresztül értenek meg minket, a nyelv túl bonyolult. A magyar festészetet dicséri egy régi Melocco Miklós-interjúra épített kérdés miatt (hogy népszerűsítené Magyarországot, ha mindenhova vinnénk egy Csontváry-képet). Nehéz a nemzetközi kiállítási iparba bevinni a törekvéseket szerinte. Legutóbb az ötvenes években volt európai turnéja a Csontváry-életműnek.

Szijjártó szerbiai kampányáról

Nagyon helyesnek tartja Lázár, hogy Szijjártó Péter a szerb kormánypárt és a VMSZ vajdasági magyar párt mellett kampányol. Lázár szerint rendszeres, hogy a külföldi politikusok kampányolnak Magyarországon is. Mivel jönnek a testvérpártok, a Fidesz mellett néppárti, az MSZP mellett európai szocialisták kampányolnak, ez természetes dolog. Ezért Szerbiára is ez vonatkozik.

ORÖ-pénzek visszafizetése

Az Országos Roma Önkormányzat ügyeiről is kérdezték, hogy a támogatást vissza kell fizetniük. Az elvi döntés, hogy mit kell visszafizetni, már megvan.

"Közpénzből közvagyont közcélra"

A Magyar Nemzeti Bank pénze közpénz – mondta Lázár, amikor az MNB alapítványairól kérdezték. A számvevőszék majd megvizsgálja, honnan származik az alapítványoknál talált pénz, szerinte ez eredményképződés miatt jött létre. “Közpénzből közvagyont közcélra” – jelentette ki a miniszter a jegybank céljairól.

Jó-e a kamat?

A letelepedési államkötvényekről jött kérdés, amiről Lázárnak még tájékozódnia kell, ugyanis a kamatok a másodlagos piacon már nagyon alacsonyak. Mégis ugyanúgy bocsátják ki a kötvényeket, nem korrigált a kormány. Mindenesetre a Miniszterelnökség minisztere szerint jó üzlet volt a kötvény.

Egy kis elszámoltatás

Védi a bukott elszámoltatást, és állítja Lázár, hogy a bíróságok mondták ki, nem bűnösek az előző kormányhoz kötődő emberek. Annak ellenére történik ez, hogy a brit ügyészség is kiszúrta az Alstom kenőpénzeit.

Megkapta a Jobbik a magáét

A Jobbik obstrukciójáról is kapott kérdést Lázár, aki szerint a kormány ebben nem tud állást foglalni. Képviselőként hozzáteszi, hogy a jobbikosok megfosztották a többi ellenzéki képviselőt attól, hogy kérdezzenek. A kormány pedig nem tudott így válaszolni. “Összesen több mint ötven mondattal rágalmazták Orbán Viktort” – tette hozzá.

Napi habonyos kérdés

A 444 azt írta, Habony Árpád kölcsönökből él. Lázár szerint csak a kölcsönadónak van aggódnivalója. Jó hír szerinte, hogy a kormánynak semmi köze Habonyhoz, “nyugodt délután elé nézünk”.

Kórházak tartozása

Helytáll a kórházak adósságáért a magyar állam – mondta Lázár, hozzátéve, hogy ez eddig is így volt. A bérrendezésről konkrétumot nem mondott, de lesz majd javaslat.

Tiszta a kormány offshore-ügyben

Ha valakinek offshore-cége van, az nem bűncselekmény – védi az offshore-lovagokat Lázár, aki szerint a Mossack Fonseca irodától eleve több terabyte-nyi adat került ki, még nem tudta átnézni egymaga. Aki tud valamit, annak fel kell jelenteni. Szerinte a magyar kormány tagjai megfelelően töltik ki a vagyonnyilatkozataikat (ebbe a gyorsan bővülő ingatlanokat vélhetően nem értette bele).

A rendeleti kormányzás nem foglalkozik uniós pénzekkel

Az uniós pályázatok előfinanszírozását segítenék-e a rendeleti költségvetéssel – kérdezték Lázárt. A rendelet szerinte arra vonatkozik, ha egy fejezetben van megtakarítás, azt a kormány átcsoportosíthatja máshová a költségvetésen belül. A maradványok átcsatornázása nem érinti az EU-s pénzeket.

Valami nagyon nincs rendben Magyarországon. Íme, ezért:

“Keresztény embereknél a megbocsátás nagyon fontos erény” – mondta Kiss Lászlóról arra a kérdésre, egyenrangú-e tíz olimpiai arany egy nemi erőszakkal. Szerinte mindenki követ el hibákat. A végén elmondja, nem tiszte eldönteni, a morális felelősség rá tartozik. “Hiba nélküli ember nincsen, ez persze nem azt jelenti, hogy bűncselekményt kell elkövetni bárkinek is.”

Művészi válasz

Lázár irodalmiasan beszélt arról, hogy fognak össze, majd ebszélnek egymás ellen a miniszterek, ha mások az érdekek. Ez nem baráti kapcsolat, hanem munkakapcsolat, ők sokat beszélnek. Mindezt ráadásul a háttérintézmények megszűnése miatti vitákkal kapcsolatban mondta.

Minden, ami kifizetés, az az államkincstárhoz kerül – ejtett el egy fontos infót is.

Csúnya, rossz Botka László, ejnye!

Az egyik újságíró Szegedet is bemószerolta, hogy Botka László Martin Schulzcal egyeztetett és nem vették napirendre a betelepítési kvóta elleni népszavazás melletti kiállást. Lázár szerint Szeged gyarapodása nagyon fontos, Szegednek segíteni szeretnének, ők nem a konfliktust keresik. A bevándorlók befogadásával nem értenek egyet, erről Botkának az embereket kell megkérdeznie.

Egy csoportos nemi erőszak lószar, tíz olimpiai arany fontosabb

Kiss László kitüntetésének visszavonásáról azt mondta, a törvény ezt szabályozza. A kitüntetések előtt kikérik a bűnügyi nyilvántartó adatait még a felterjesztés előtt. Kiss nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, szóval mentesült a bűncselekmény jogkövetkezményei alól. Ezért nem utasítható vissza a kitüntetése. Kiss mellett tíz olimpiai aranyérem van, ez elég súlyos, hogy mentesüljön a negatív következmények alapján.

Offshore meg panama

Nyilatkoznak-e a Fidesz-tagok, van-e offshore-cégük – hangzott el a kérdés. Lázár szerint a vagyonnyilatkozatban be kell számolni minden tulajdonról. Horváth Zsoltról is kérdezték, de Lázár szerint a volt, panamázós képviselőjükkel nincs kapcsolatuk.

Lesz-e boltzáras Fidesz-kampány?

Ez a törvényhozás részéről eldöntött kérdés, a pártok már nem sokat tudnak hozzátenni – felelt Lázár arra, kampányol-e majd a Fidesz a boltzár mellett. A Fidesz szerinte már elmondta a véleményét, szavazott a törvényről, innentől a választók dolga a kérdés, ez egy jó vita lesz.

Megy a korona a palotába?

L. Simon László egy háttérbeszélgetésen azt mondta egy kérdés szerint, hogy vigyék majd fel a koronázási ékszereket a Budavári-palotába. Lázárnak és a kormánynak erről nincs véleménye, a Hauszmann-terv, a Vár felújítása eleve egy húszéves projekt.

Az NVI csodás munkájáról

A kopaszos balhéról is kérdezték a Miniszter Urat. Szerinte 2014-ben a Nemzeti Választási Iroda a nemzetközi megfigyelők szerint is hibátlanra vizsgázott, ezért nincs értelme a bizalom megvonásának.

Döntsön a nép!

A választási eljárási törvény és az eljáró szervek mondják ki Lázár szerint, hogy egyszerre legyen-e a kvótás és a boltzáras népszavazás. A kormánynak erre nincs álláspontja. Nyakó István félelmeire is válaszolt: döntsön a nép, az eredmény pedig legyen kötelező. “Eszünk ágában sincs ilyet tenni” – mondta arra, változtat-e a jogszabályokon a kormány.

Vasutat vagy közutat, ezeret?

A közlekedés fejlesztéséről beszél, hogyan rendezzék be Magyarországot, hogy működjön minden. Arról nem beszél, hogy Vitézy Dávid már letett egy javaslatot az asztalra a menetrendek összehangolásáról pl. Ismét nyugati példát hoz fel: a kötött pálya az országos tömegközlekedés gerince, ehhez kapcsolódik a buszközlekedés, ami része a vasúti cégeknek. Környezet- és pénzkímélés a kérdés. Fehérvárat hozta fel példának, ahova ötsávos autópálya és felújított vasútvonal is vezet.

Olvasói sztorik