Belföld

Kövér válthatja Ádert az államfői székben

Orbán mellett Kövér, a Fidesz 1. számú párttagkönyvének a tulajdonosa az egyetlen, aki pozícióban van még az ősfideszesek közül. Köztársasági elnök lehet belőle.

Áder János a ciklus lejárta után nem vállalná el újra, Orbán sem ragaszkodik annyira hozzá, de politikai ellensúlyt sem akar, ezért vetődött fel párton belül Kövér házelnök neve, a miniszterelnök is őt javasolhatja, felfelé buktatnák, írja friss számában a HVG.

Ezzel azonban az a probléma, hogy a hetilap szerint így Kövér a maradék befolyását is elveszítené párton belül, most házelnökként és a Fidesz választmányi elnökeként azért van neki. Most nagyjából ő az egyetlen, aki a régi tagok közül egyszerre feltétlenül lojális, de el is mondja véleményét Orbánnak.

A hetilap egyik forrása szerint Kövér ugyan keményvonalas antiliberálisnak látszik, de mégis sokszor ő az, aki kiáll a klasszikus liberális szabadságjogokért Orbán ellenében, például a halálbüntetés visszaállításának felvetése sem tetszett neki.

Úgy tudni, Kövér és Orbán már váltottak szót az államfőségről, ideiglenes köztársasági elnök pedig Schmitt megbukása után volt is a jelenlegi házelnök.

Nyíltan azonban a miniszterelnök nem beszélne tervéről, egészen addig, amíg azok sem, akik távolabb helyeznék Kövért a Fidesztől.

Hogy milyen köztársasági elnök lenne a köteles beszédéről elhíresült politikus? Idegen még számára a diplomáciai protokoll, hadilábon áll az idegen nyelvekkel, nemzetpolitikai elképzelései miatt azonban könnyen konfrontálódhat a szomszédos országokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik