Belföld

Kerítés épül az osztrák–magyar határon

Legkésőbb május végéig Ausztria kerítést épít az osztrák–magyar határszakasz egyik részén, írja a Kurier című osztrák napilap, kormányértesülésekre hivatkozva.

A lap szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határátkelő mintájára nemcsak a tiroli Brenner-hágónál, hanem Burgenland tartomány Miklóshalma (Nickelsdorf) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) településeinél is menekülteket átléptető rendszert hoznak létre.

A lap értesülései szerint a burgenlandi kerítés 30 kilométer hosszú lesz, azonban a belügyi tárca szóvivője szerint erről még nem született döntés.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter az osztrák közszolgálati rádióban (Ö1) szerdán úgy nyilatkozott, hogy Ausztria felkészül esetleges új migrációs útvonalakra, ezért a következő hetekben az osztrák rendőrség az ország keleti felére, a magyar–osztrák határszakasz burgenlandi részére fog összpontosítani.

Jelenleg a burgenlandi Miklóshalma (Nickelsdorf), Köpcsény (Kittsee), Kelénpatak (Klingenbach), Rőtfalva (Rattersdorf), Csajta (Schachendorf) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) településeknél végeznek szúrópróbaszerű ellenőrzést.

A német-osztrák határszakaszon végzett ellenőrzések miatt a salzburgi Walserberg és a tiroli Kufstein településeknél torlódik fel esetenként a Bajorország felé tartó forgalom. Az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) illetékese szerint hasonló dugókra lehet majd számítani Ausztria déli határrészénél, hiszen a tiroli Brenner-hágó fontos forgalmi csomópont.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter az osztrák televíziónak nyilatkozva kedden arról beszélt, hogy amennyiben továbbra is kevesen érkeznek, Németország májusban már nem hosszabbítaná meg az osztrák–német határon az ellenőrzést.

Ausztria január közepe óta csak a spielfeldi határátkelőnél enged be menedékkérőket. Az átkelőnél 3,7 kilométer hosszan kerítést építettek, a menekülteket terelőkordonok irányítják.

A januárban hozott osztrák döntés szerint naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be. Egy korábbi döntés szerint idén legfeljebb 37 500, 2019-ig összesen mintegy 130 ezer menekültet engednek be az országba. Tavaly 89 ezer kérelmet nyújtottak be, mintegy három és félszer annyit, mint egy évvel korábban. Idén egyre kevesebben akartak Ausztriában maradni: április első hetében mintegy 750-en, februárban ötezren, januárban hatezren, decemberben 7300-an, novemberben 12 ezren.

(Kurier, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik