Belföld

Alapjogokért Központ: Brüsszel központosítaná az uniós bevándorláspolitikát

Az Európai Bizottság (EB) reformtervei szerint Brüsszel kezébe kerülne a teljes menekült- és bevándorláspolitika, emellett a kötelező kvótarendszerrel legalizálnák az illegális migrációt, közölte az Alapjogokért Központ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott elemzésében.

A központ arra reagálva írta ezt, hogy az EB két tervet mutatott be szerdán az uniós menekültrendszer megreformálására (amiről itt írtunk részletesen), és az egyik értelmében lehetőség lenne a menedékkérők tagállamok közötti kvótaalapú elosztási mechanizmusának bevezetésére is. Az egyik javasolt terv megtartaná az érvényben lévő szabályozást, ugyanakkor lehetőséget biztosítana azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő migrációs nyomással, hogy segítséget kérjenek a többi tagállamtól a menekültek elosztásában. A másik javaslat szerint központilag, automatikusan osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmus alapján.

Az Alapjogokért Központ szerint ezek a javaslatok még a jelenleginél is rosszabb helyzetet eredményezhetnek. Több javaslat további hatásköröket vonna el a nemzetállamoktól. A tervek ugyanis nemcsak a dublini rendelet kvótaalapú átalakításáról, hanem a teljes menekült- és bevándorláspolitika központosításáról szólnak – írták.

Ennek megfelelően a jelenlegi “puha” menekültügyi irányelveket a tagállamokban közvetlenül alkalmazandó rendeletek váltanák fel, de a kvótaalapú elosztást és a menekültügyi eljárások egészét is egy brüsszeli szerv felügyelné. Emellett egy “strukturált áttelepítési rendszerrel” közös uniós szabályok vonatkoznának a befogadásra és elosztásra, így legalizálva az illegális migrációt – áll az elemzésben.

Hozzáfűzték, ez azok előtt is kinyitná Európa kapuit, akik még a legprogresszívebb jogértelmezéssel sem minősülhetnének menekültnek.

A központ szerint az unió “még mindig nem ismerte fel, hogy a migráció nem eszköz a kontinens demográfiai válságának megoldására, hanem az egész európai civilizációt fenyegető veszély”. Ahelyett, hogy hatékony családtámogatási politika kialakítására törekedne, a bizottság terve saját bevallása szerint is az, hogy az unió a “migrációs politika érvényesítése révén képes legyen kezelni a demográfiai kihívásokat” – közölték.

Kiemelték, az EB reformterve egyértelmű cáfolja, hogy a magyar kormány által kezdeményezett népszavazás tárgytalan lenne, hiszen erre a javaslatcsomagra már vonatkozna a referendum eredménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik