Belföld

Leváltották Orbán iskolatársát a Millenáris éléről

Incze Zsoltot mindig akkor találták meg az állami kinevezések, amikor a Fidesz volt hatalmon. De akkor azonnal.

Leváltották a Millenáris ügyvezetőjét, Incze Zsoltot, akiről leginkább azt lehet tudni, hogy Orbán Viktor iskolatársa volt, és a miniszterelnök első, 1998-as hatalomra kerülése után egyből állami cégeknél kapott pozíciókat – írja a 444.

Incze Székesfehérváron, a Teleki Blanka Gimnáziumban volt Orbán évfolyamtársa, jól ismerték egymást. Az érettségi után közgazdasági egyetemet végzett, előbb a KSH-nál helyezkedett el, majd vállalkozó lett belőle. Az első Orbán-kormány hivatalba lépésével azonnal bekerült a Paksi Atomerőmű Felügyelőbizottságába, 1999-ben a Moléba, 2000-ben pedig a Regionális Fejlesztési Holdingéba, valamint az MVM Rt. igazgatóságába.

2002 és 2010 között, amíg a Fidesz ellenzékben volt, Incze nem kapott semmilyen állami kinevezést, 2010-ben azonban elfoglalhatta a Millenáris ügyvezetői székét, és a Szerencsejáték Zrt. felügyelőbizottságának elnöke lett.

A Millenárist felügyelő Forster Gyula Központ nem válaszolt a 444-nek Incze leváltásának okairól, ugyanakkor a portál megjegyzi: a Millenáris 2012-es, egymilliárd forintos nyeresége tavalyra 86 milliós veszteségbe fordult, és az árbevétel is jelentősen csökkent. Az utód Kriza Zsigmond lesz, aki tavaly áprilisig a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. vezetője volt. Ő volt a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány megszüntetésével összefüggő miniszteri biztos, valamint ő a MÜPA felügyelőbizottsági elnöke is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik