Belföld

Tanársztrájk már a jövő héten

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 05. 08:17

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, megkezdik a sztrájk előkészítését.

Galló Istvánné az ATV Start című műsorában közölte: feltehetően lesz sztrájk, miután eredménytelen volt a hétfői egyeztetés a kormánnyal, amely tájékoztatást kap az akció előkészítéséről. A kormánynak hét napja lesz rá, hogy válaszoljon a követelésekre. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a jövő hét második felében kerülhet sor a pedagógussztrájkra. A szakszervezetek az általuk megfogalmazott 25 pontból 20 teljesüléséhez ragaszkodnak.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban sorsdöntőnek nevezte a hétfői tárgyalást, és azt is jelezte, nincs sok idejük várni, mert sok mindent ki kell dolgozni, ha szeretnék, hogy a változások szeptember elsején elindulhassanak. Az érdekképviseletek is megfelelőnek tartanák, hogy ott, ahol felkészült az önkormányzat az iskola fenntartására, kapja vissza a fenntartói feladatokat.

Az érdekképviseletek megkezdik a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatásokról a munkáltatóval. Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy tankerületenként kijelölnek egy iskolát, ahol a sztrájk alatt a gyerekekre vigyáznak. Galló Istvánné azt mondta: nem sikerült megegyezni az óraszám csökkentéséről, a technikai, adminisztratív dolgozók bérrendezéséről, a tankönyvpiac megnyitásáról, a gyerekek terhelésének csökkentéséről.

Javasolták az erkölcstan kivezetését és azt, hogy a heti öt testnevelésórát háromra csökkentsék, mivel hiányoznak a szükséges feltételek. Ebbe nem ment bele a kormányzat. Nem derült ki az sem, mi lesz a funkciója a Klik-et felváltó 40-70 kisebb fenntartónak. Csak azt tudni, hogy az intézményeknek lesz saját költségvetésük és a munkáltatói jogkör kibővül. A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy 22 órában határozzák meg a pedagógusok munkaterhelését, a többit fizessék ki túlórában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.