Belföld

Regisztráltak a „kopaszok” a választási irodánál

Az NVI-nél 24 órán át megvoltak az adataik, aztán megsemmisítették. Tavaly, amikor a szocialisták kezdeményezését utasították el a belépési adatokra hivatkozva, hetekig őrizgették azokat.

Igazolványt mutatott be, és szabályosan beregisztrált négy „kopasz” azok közül, akik megakadályozták a szocialista Nyakó Istvánt február végén, hogy elsőként adhassa be népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Ugyanakkor a Nemzeti Választási Iroda azóta meg is semmisítette az adataikat.

A Nemzeti Választási Bizottság csak múlt csütörtökön tett feljelentést, több mint egy hónappal a történtek után, két nappal korábban pedig Pálffy Ilona, az NVI elnöke is rendőrségi eljárást kezdeményezett. Az ügyben felmerült a kérdés, hogy egyáltalán miért engedték be az „erős embereket” már hét órakor.

A HVG.hu információi szerint a belső kamerafelvételen látható, hogy az NVI gazdasági elnökhelyettese és Jackli Tamás főosztályvezető megjelentek, és a biztonsági főnökkel együtt magyaráztak valamit a „kopaszoknak”, akik ezután a fülkéhez mentek, és egymás után regisztráltak. Ezt négyen tették meg, náluk viszont a felvétel alapján nem volt mappa, vagyis valószínűleg nem népszavazási kérdést mentek leadni. Mindennek azért van jelentősége, mert ha a Nyakót akadályozó csoporthoz tartoztak, adataik alapján a rendőrség könnyen megtalálhatná őket.

Az NVI a HVG.hu megkeresésére nem cáfolta, hogy többeknek felvették az adatát, de ezeket nem tudják kiadni, mert a jogszabályok szerint azt meg kellett semmisíteni a távozástól számított 24 óra elteltével.

Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja azt mondta: nem érti, hogy tavaly miért nem tartották be ezt a szabályt. Még hetekkel később is megvoltak a belépési adatok, amikor arra hivatkoztak az MSZP vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdésének elutasításakor, hogy azt Litresits a saját belépőjét használva vitte be, és érkeztette Lukács Zoltán helyett. Akkor a belépési adatokat hetekkel később a Választási Bizottság határozatában is felhasználták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik